- Serverar: 6-8 portioner
- Tid: 15 minuter
Skriv ut
Den här gubbröran gjorde en väninna till mig för många år sedan. En midsommarafton eller påsk utan denna är numera omöjlig
Instruktioner
- Lägg äggen i kallt vatten i en kastrull, koka upp och låt koka i 10 min.
- Under tiden som äggen kokar gör du resten. Vispa grädden ganska hårt, hacka dillen, skiva purjolöken i tunna ringar och hacka den. Finhacka ansjovisen (spara spadet för att eventuellt späda gubbröran med).
- Lägg ned allt i skålen med grädde. Häll i chilisås och bostongurka.
- När äggen är klara, kyl dem i kallt vatten.
- Skala och hacka de avkylda äggen i ganska små bitar (ca 5x5 mm). När alla ingredienser är tillsatta då skall du röra ned dem i grädden - försiktigt. Vänd dem istället för att röra hastigt. Ställ röran i kylen någon, några timmar. Om röran känns alltför fast (efter kylning) kan du späda den med lite ansjovisspad. Vad du ska använda röran till avgör lite hur fast/lös du vill ha den.
- Röran passar bra på smörgås eller som tillbehör på smörgåsbordet.
- Vi brukar använda oss av de små Polarkakorna av råg. På dem breder vi ut gubbröran och äter varsin till lunch. Men vi använder den också på smörgåsbordet.
- Jag har även gjort snittar av röran, och använder då tunnbröd av något slag. Bred brödet med lite smör/margarin och sedan ett tjockt lager av gubbröra på brödet (inte allra längst ut på kanten). Rulla sedan ihop brödet med den "tomma" kanten överst/längst ut. Skär det rullade brödet i lämpligt stora snittar och servera som tillbehör eller förrätt.
Publicerat den
19 juni 2011
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
För lite extra piff på denna Gubbröra så lägg till 1 msk riven pepparrot. Gott och pikant. Glömde att lägga till det när jag skrev receptet.