Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Gudruns mjuka tunnbröd

(3 kommentarer)  
  • Serverar: 40 portioner
Skriv ut

Riktigt, riktigt gott bröd! Fungerar utmärkt att äta till frukosten osv. Detta brödet gjorde alltid jag och min pappa när jag var mindre. Tar faktiskt ganska lång tid, men beroende på personstyrka och antal plattor så kan det gå undan. Och det är verkligen värt det. Receptet kommer ursprungligen från en bakbok av ICAs förlag. Väl värt lite möda, det enda som kan anses som lite jobbigt är att stå och grädda alla. Saftigt och gott bröd som nästan är lite sött i smaken, helt underbart gott. Liknar polarkaka och hönökaka i smaken. När jag bakar detta nu, och huset luktar nybakat bröd, så tycker jag att jag känner en liten söt doft av smör. Trots att ingen smakat än. Men det är bara alla minnen som kommit tillbaka, när alla i familjen slängde i sig nybakat bröd med smör på. Denna doften associerar jag med smör, haha.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Smält matfettet och häll på mjölken. Värm till fingervarmt. Smula jästen i en bunke och häll över degspaden. Rör till jästen löst sig.
  2. Tillsätt salt, socker, sirap, hjorthornssalt, grahamsmjöl och rågsikt. Arbeta in vetemjölet.
  3. Låt jäsa ca 45 minuter.
  4. Dela den relativt lösa degen i ca 40 bitar. Rulla varje del till en bulle. Kavla ut dem på väl mjölat bakbord till ca ½ cm tjocklek. Använd dig av en kruskavel och vänd på brödet och kavla där med.
  5. Borsta bort mjölet och lägg i en torr stekpanna på medelvärme. Grädda ca 1-2 minuter, se om färgen är bra, och sedan vänd.
  6. Lägg bröden på ett gallet för att svalna under bakduk. Är jättegoda att äta nygräddade, men går utmärkt att frysa. Frys in i påsar när bröden har kallnat helt, och när du ska använda dem, antingen lägg fram över natten, eller tina snabbt i micron

Liknande recept

Kommentarer (3)

  • look 13 juni 2009

    Detta bröd ser jätte gott ut...ska jag testa en dag. Återkommer med kommentar... Look..

  • hull 8 mars 2011

    så kanon fick tvinga mig att sluta äta

  • miaapple 1 maj 2016

    Supergott bröd! Lagade tillsammans med barnen och vi hade kul när vi bakade o njöt för fullt när vi åt. Toppbetyg!!!

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.