Gumbo är ett mellanting mellan soppa och gryta, med kraftig, nästan svart färg. Kan lagas i förväg och värmas upp sen.
Instruktioner
- Stycka kycklingen i cm-stora bitar.
Hacka lök, spansk peppar och selleri. Blanda i en skål och ställ åt sidan.
Skär korven i cm-stora bitar.
Blanda mjöl, salt, vitlökssalt och cayennepeppar i en plastpåse.
Lägg i kycklingbitarna, och se till att de täcks väl av mjölblandningen.
Hetta upp oljan i en stekpanna.
Prova att oljan är het nog genom att ha lite mjöl - det ska fräsa i pannan.
Lägg i kycklingbitarna och fritera dem frasigt bruna och genomstekta, ca 2 min.
Låt rinna av på hushållapapper.
Koka upp hönsbuljongen i en gryta.
Häll försiktigt över den heta oljan i ett mått.
Ta med så lite som möjligt av bottenskrapet.
Skrapa bort det som eventuellt har fastnat i pannans botten och häll sen tillbaka 1 1/4 dl olja i pannan.
Hetta upp.
Mät upp 1 1/4 dl av mjölblandningen och tillsätt i oljan.
Vispa hela tiden tills redningen blivit rödbrun till svart ca 4 min (om redningen bränns vid är det bara att hälla ut den och börja om på nytt).
Ta pannan från värmen och rör i grönsaksblandningen.
Låt koka på svag värme till grönsakerna är mjuka ca 5 min.
Låt hönsbuljongen sjuda och tillsätt grönsksredningen lite i taget.
Rör om så det blandas väl.
Koka upp och låt sedan sjuda på nytt.
Tillsätt vitlöken och korven och låt småputtra ca 45 min.
Rör om ofta mot slutet av koktiden.
När gumbon är färdig, blanda i kycklingen och hetta upp.
- Servera med kokt ris.
Publicerat den
12 april 2008
Liknande recept
Skriv kommentar