Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Gurkbröd i form.

 
  • Serverar: 2 portioner
  • Tid: 2 timmar 30 minuter
Skriv ut

Ett mycket saftigt formbröd med lätt smak och arom av gurka och örter. Vid gräddningen sprids en doft av nyskuren färskgurka. När idén dök upp sökte jag för att hitta något recept som liknade men fann inga. Men jag uppfostrades med att ”Bra karl reder sig själv”. Brödet visade att jag åtminstone denna gång var en ”Bra karl”.

Ingredienser

Instruktioner

Grovriv gurkan oskalad i en djup tallrik, rör ner örtsaltet. Häll gurkrivet i en sil placerad på ett litermått, låt rinna av i ca 15-20 minuter. Tryck ihop gurkrivet så den mesta vätskan trycks ut i måttet. Bred ut rivet på en handduk att torka av under tiden ni gör degen. Fyll på med mjölk i gurkvätskan så det blir 5 dl. Smält smöret och tillsätt vätskan, låt bli 37 grader fingervarmt. Smula jästen i en bunke och lös upp i lite av vätskan. Tillsätt resten av vätskan, socker och ca 12-13 dl vetemjöl. 1-2 dl vetemjöl kommer att behövas vid utbakningen. Knåda med degkrokar mycket väl så det blir en smidig deg. Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter. Smörj 2 avlånga brödformar ca 15-16 dl. Vält upp på väl mjölat bakbord och platta till, sprid över gurkrivet. Knåda ihop och tillsätt mer mjöl vartefter degen börjar bli kladdig. När ni knådat så gurkrivet är jämnt fördelat i degen delas den i 2 bitar. Platta ut varje bit till en rektangel och rulla ihop från långsidan. Placera med skarven neråt i brödformarna och jäs övertäckt i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader och vispa ihop ägget. Pensla bröden med ägg och sprid över sesamfrön. Grädda på nedersta falsen i ca 30 minuter. Stjälp upp och låt svalna på galler under bakduk.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.