En god och minnesvärd ostkaka från barndomen
Instruktioner
- Värm mjölken fingervarm, 37 grader
Gör en redning av mjölet och lite av mjölken. Tillsätt ostlöpen.
- Blanda redningen och den ljumma mjölken. Rör sakta tills det hela koagulerar eller löper.
Därefter får blandningen stå 1 timme i rumstemperatur.
- Häll av vasslan som bildats. Stjälp upp ostmassan i ett durkslag klätt med en gles silduk. Låt vasslan rinna av väl.
- Smörj en ugnsfast form väl.
Häll i ostmassan i formen.
- Ugnsgrädda ostkakan i vattenbad i 200 grader minst 1 timme.
Håll åter igen av vasslan som bildats.
Låt ostkakan kallna i formen.
- Stjälp upp den på ett fat. Frys in eller servera.
- Servering:
Skär ostkakan i skivor, lägg dem lite omlott i en ugnsfast form och häll lite mjölk i bottten.
Grädda i 100 grader ett par minuter.
Servera med saftsoppa.
Publicerat den
24 maj 2008
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Hej! Funkade utmärkt att göra ½ receptet till en lagom stor kaka för 4 personer. Tack!
Här kommer en bild!
försökte göra på laktosfri mjölk nu.. verkar verkligen inte gå alls.