Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Hälsingeostkaka

(3 kommentarer)  
Hälsingeostkaka Hälsingeostkaka
  • Serverar: 6 portioner
Skriv ut

En god och minnesvärd ostkaka från barndomen

Ingredienser

Instruktioner

  1. Värm mjölken fingervarm, 37 grader Gör en redning av mjölet och lite av mjölken. Tillsätt ostlöpen.
  2. Blanda redningen och den ljumma mjölken. Rör sakta tills det hela koagulerar eller löper. Därefter får blandningen stå 1 timme i rumstemperatur.
  3. Häll av vasslan som bildats. Stjälp upp ostmassan i ett durkslag klätt med en gles silduk. Låt vasslan rinna av väl.
  4. Smörj en ugnsfast form väl. Häll i ostmassan i formen.
  5. Ugnsgrädda ostkakan i vattenbad i 200 grader minst 1 timme. Håll åter igen av vasslan som bildats. Låt ostkakan kallna i formen.
  6. Stjälp upp den på ett fat. Frys in eller servera.
  7. Servering: Skär ostkakan i skivor, lägg dem lite omlott i en ugnsfast form och häll lite mjölk i bottten. Grädda i 100 grader ett par minuter. Servera med saftsoppa.

Liknande recept

Kommentarer (3)

  • Juaqin 31 december 2008

    Hej! Funkade utmärkt att göra ½ receptet till en lagom stor kaka för 4 personer. Tack!

  • Juaqin 11 januari 2009

    Här kommer en bild!

  • stina 30 augusti 2018

    försökte göra på laktosfri mjölk nu.. verkar verkligen inte gå alls.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.