En riktig klassiker som är lite pysslig att göra men gudagod att äta!
Tips! Visste du att ostkakan ursprungligen kommer ifrån Småland och att den en gång varit på tal som Sveriges nationalrätt?
Instruktioner
- Värm mjölken till 37 grader. Rör ut mjölet med lite av mjölken i en bunke och späd med resten av den ljumma mjölken. Rör om.
Häll i ostlöpen och låt stå i rumstemperatur i 1 timme. Sila massan genom en silduk över natten i kylskåp.
- Sätt ugnen på 250 grader och sätt in en långpanna med vatten. Fördela massan från silduken i en ugnsfast form och grädda i vattenbadet med aluminiumfolie över formen i 30 minuter. Sänk till 225 grader och fortsätt grädda tills kakan är helt fast i mitten cirka 1 timme. Låt den svalna och häll av överflödig vätska.
- Stöt saffran i en mortel och rör ut det i lite vatten. Stjälp upp kakan och pensla med saffransblandningen. Servera ostkakan kall med vispad grädde och hjortronsylt efter behag.
Publicerat den
2 februari 2009
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Hälsinge ostkaka är ett mycket gott alternativ till Småländsk ostkaka för den som inte gillar mandel eller är allergisk