Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Härlig mandeltårta med smör- och citronkräm

 
  • Serverar: 10 portioner
Skriv ut

Kombinationen krämigt och frasigt, syrligt och sött är oemotståndlig! När tårtan är nygjord är bottnarna frasiga. Den blir mjuk efter ca 1 timme, men tårtan är lika god! Det är bra om tårtan får stå i kylen innan servering, så blir den inte lika så "sjabbig". Denna tårta går att bjuda på egentligen när som under året. Då kan man istället se till att dekorera den på ett annat sätt. Ta bort påskdekoreringen och dekorera den som passar tillfället...endast fantasin sätter gränser!:) I originalreceptet är det ett par mandlar överdragna av vitchoklad med. De ska vara som dekoration på tårtan. Men denna gång (tårtan på bilden) valde jag att välja bort det och enbart köra på påskgodis och färgat strösocker. Skriver med hur man gör med mandlarna i alla fall:)

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Finhacka sötmandlarna, gärna i en matberedare (ta ev ut 15 mandlar till garneringen).
  3. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt strösockret, lite i taget, under kraftig vispning. Vänd ner sötmandeln. Rör försiktigt om, men för hand!! Annars sjunker äggvitan ihop.
  4. Bred smeten i 2 lika stora och jämna rundlar på plåtar med bakplåtspapper.
  5. Grädda mitt i ugnen i ca 20-25 minuter. Dra bort bakplåtspapprena och låt mandelbottnarna svalna av helt plant.
  6. KRÄMEN: Blanda äggulorna, strösockret, ½ dl vispgrädde och citronsaften i en kastrull. Sjud under vispning tills krämen har tjocknat. Ta kastrullen åt sidan.
  7. Tärna smöret och vispa ner det i krämen. Rör om tills allt smör har smält. Tillsätt citronskalet och rör om. Låt krämen svalna av helt, gärna på en sval plats.
  8. Vispa 1½ dl vispgrädde riktigt fluffig. Rör ner krämen och rör om för hand. Färga eventuellt krämen med några droppar gul hushållsfärg, beroende på hur gult man vill ha det.
  9. Lägg ihop mandelbottnarna med kräm emellan och ovanpå.
  10. SÖTMANDLARNA: Skålla, skala och rosta sötmandlarna i en torr och het stekpanna.
  11. Smält den vita chokladen över ett vattenbad. Doppa mandeln i chokladen och låt stelna.
  12. FÄRGAT STRÖSOCKER: Häll några droppar hushållsfärg i en plastpåse.
  13. Tillsätt strösockret. "Blås" upp håll ihop den uppblåsta plastpåsen (så inte luften kommer ut) och skaka om innehållet ordentligt.
  14. GARNERING: Strö det färgade strösockret över tårtan och lägg på mandlar och/eller påskgodis valfritt över tårtan som man vill.
  15. Klart!

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.