Frisk och lätt tårta med spegelblank yta.
Instruktioner
- Botten:
Sätt ugnen på 175 grader.
Kläm fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter, smörj och mjöla formen.
Skålla och skala mandeln, kör den med sockret i en matberedare tills den är finfördelad. Vispa äggvitorna till hårt skum, vänd ner mandeln med sockret. Bred ut smeten i formen.
Grädda ca 25 minuter på nedersta falsen tills kakan börjar få färg.
- Mousse:
Blötlägg alla gelatinblad i kallt vatten 5 minuter i separata bunkar. Kör hallonen till mos o matberedare tillsammans med 1 dl socker. Häll moset i en trådsil och sila bort kärnorna. Rör och pressa med en sked då och då, annars tar det väldigt lång tid. Gör under tiden svartvinbärsmoussen.
- ta upp 4 gelatinlad och smält dem på svag värme i en liten kastrull. Tillsätt svartvinbärssaften. Vispa 3 äggvitor till hårt skum, tillsätt 3 msk socker och vispa ytterligare en stund. Vispa 2 dl grädde.
Blanda ned det avsvalnade gelatinet och saften i grädden och vänd sedan ned äggvitevispet.
- När mandelbotten svalnat läggs moussen på. Ställ den i kylen.
Gör hallonmoussen på samma sätt men använd kärnfri hallonpuré istället för vinbärssaft.
Lägg på hallonmoussen när vinbärsmoussen stelnat något. Jämna till ytan. Ställ kallt tills moussen stelnat helt. Det tar några timmar.
- Ta upp och smält gelatinbladen med vinbärssaft och vatten, låt svalna. När konsistensen är likt ovispad äggvita skedas eller hälls den över tårtan.
Publicerat den
13 oktober 2009
Liknande recept
Skriv kommentar