Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Hårt vrångöbröd (tunnbröd)

(1 kommentar)  
Skriv ut

Det här tunnbrödet ska jag prova framöver fick det av en väninna.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Ungsvärme 275 grader Smält matfettet, häll i mjölk och vatten och låt det bli fingervarmt, 37 grader. Rör ut jästen med lite av degespadet och häll på resten. Tillsätt salt, grahamsmjöl och drygt hälften av vetemjölet. Arbete degen smidig. Tillsätt ev. mer av mjölet. Strö över mjöl och låt degen jäsa till dubbel , ca 30-40 min.
  2. Arbeta ihop degen, tillsätt mer mjöl och slå upp den på mjölat bakbord. Forma degen till två långa rullar, dela varje rulle i 20 bitar. Forma bitarna till runda bollar, s.k. ämmnen. Kavla ut dem på väl mjölat bakbord helst med en randig kavel så tunt du önskar ta sedan en kruskavel och kavla över kakan. Gör en provkaka och bestämm tjockleken. På varje plåt får 1-2 kakor plats beronde på hur tunn de görs.
  3. Grädda den utan förgånde jäsning ( de hinner ändå jäsa lite under hanteringen ) . Grädda längst ner i ugnen, 2-3 min. De får inte bli bruna, då smakar de illa. Låt kakorna svalna på galler. Förvara de spröda kakorna torrt och svalt.

Liknande recept

Kommentarer (1)

  • farmorgreta61 29 mars 2013

    Eftersom jag kommer från Vrångö så är detta bröd en favorit. Det ska dock bakas i en riktig bakugn med björkved. Jag har en elektrisk bakhäll och det är det näst bästa sättet att baka detta underbart goda bröd

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.