Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Helstekt entrecote enligt Per Morberg

Frågan är om det blir så mycket godare än helstekt entrecôte med rostade rotfrukter och krämig bearnaise eller ljuvlig rödvinssky med potatisgratäng? Det kanske skulle vara om man grillar entrecôte där till exempel Per Morberg har ett recept som kombinerar det grillade köttet med saftiga potatis- och purjolöksknyten. En favorit för vilken grillafton som helst. Hur lång tid i ugnen som du ska ha helstekt entrecote beror på hur lång tid du har på dig, där en lägre ungstemperatur ger ett saftigare kött. Räkna med några timmar i ugnen beroende på storlek och 60 till 62 °C för medium och 65 till 68°C i innertemperatur för helstekt entrecote för dig som vill ha mer genomstekt


Med detta recept kommer du att briljera vid grillen. Det tar en stund men är väldigt enkelt. Sätt ugnen på 90 grader. Packa in köttbiten hel i matlagningsplast. Sätt i en kött termometer och ti...

4

Salta, peppra och bryn kotletterna gyllenbruna i smör i en järngryta. Skala och skär rotfrukter och lök i bitar och låt dem bryna med kotletterna på slutet. Tillsätt buljong, lagerblad, vitpepparkorn,...

3 h
4

Skär köttet i 2-3 cm stora tärningar. Koka upp köttet en gång i kallt vatten för att blanchera det. Häll av just när det kokat upp. Skölj av köttet och fyll på med nytt vatten. Skala och skölj gr...

1 h 30 min
4
10

Skölj köttet och skär ett rutmönter i köttytan. Häll över grilloöljan och krydda med salty, peppar och grillkryddan. Sätt in en köttermometer i den tjockaste delen av steken. Lägg den i en ugnsfast...

1 h 30 min
4-6
5

Ugn 125º samt 275º. Krydda fläskfilén runt om med salt och peppar och bryn köttet runt om. Lägg köttet i en smord, ugnssäker form och efterstek i ugn i 15 minuter. Lägg folie över köttet för att hå...

4
5

Tina kycklingen, gärna i kylskåp över natten. Dela kycklingen i två delar, klappa in salt, peppar och grillkrydda på utsidan och insidan. Bryn kycklingen i lite margarin/smör runt om tills den f...

4-6
4

Sätt ugnen på 200 grader. Skölj potatisen noggrant och dela i halvor på längden och lägg dessa på en plåt smord med 1 msk smör. Strimla baconet och fördela över potatishalvorna. Droppa över 1 msk oliv...

1 h
4-6
4

dag 1 Parera karrén om de behövs, skär sedan ett fint rutmönster tvärs över ovansidan. Stick även lite hål på undersidan med en filékniv. Blanda alla kryddorna ( ta ungefär lika mycket av alla kry...

2 h 10 min
4-6
4

Filéea laxen och ta av skinnet. Smöra ett ugnssäkert fat med smörer och täck med mycket grovt hackad dill både stjälkar och "blad". Blanda ihop salt, vitpeppar, socker, citronsaften och oljan till ma...

5 h
8
3

Sätt ugnen på 175 grader. 2. Lägg fläskkarrén i en stor kastrull som håller för ugn. Häll i vin, buljong, krossad vitlök med skal och rosmarin. Lägg på lock. Tillaga i ugnen 1 1/2- 2 tim, tills...

2 h 30 min
4
3

Bryn strutsfilén runt om i smöret. Krydda. Lägg i en eldfast form, häll på kalvfonden och ställ in i ugnen i 150 grader tills innertemperaturen är 67 grader. Ös köttet några gånger under tiden. Ta...

1 h 10 min
8
2

Börja med att putsa köttet och ta bort allt fett som du inte vill ha och ta bort senor och dylikt som kanske finns på köttet. Gör sedan snitt längs med hela köttet för att öppna upp det för marinaden...

2 h
6
2

Sätt ugnen på 150 grader. Bind eventuellt upp köttet med steksnöre. Skala och rensa rotfrukter, persilja, vitlök, kål och lök. Hacka i grova bitar. Hetta upp en stekpanna. Gnid in köttet med s...

4
2

Börja med att lägga köttet i marinad, endera i en plastpåse eller i en bunke. Gör egen marinad om du vill, men jag använde en påse av Santa Marias vitlök&örter marinad som var kvar från grillsäsongen....

1 h 20 min
6
2

Sätt ugnen på 225°. Skala potatisen och lökarna. Dela lökarna på mitten. Bryn potatis och lök i olja och lägg över i en smord, ugnssäker form. Krydda med salt och peppar och baka i ugnen i 20 minut...

2

Sätt ugnen på 175 grader. Skär klementinen till fyllningen i mindre bitar. Fyll kycklingen med klementinbitar, vitlök och rosmarin. Gnid in skinnet med vitlök, pressa över klementinsaft och klappa in...

2 h
4
2

Skiva entrecoten i två centimetertjocka skivor. Gnid in med grillkrydda och stek på hög värme efter önskemål (en del vill ha köttet genomstekt – andra föredrar det rött inuti). Ta ur köttet och slå i...

15 min
1
1

Blanda salt och socker i en plastpåse, lägg i köttet och gnugga/skaka påsen så kryddorna fördelar sig. Öppna påsen och pressa i juice från en lime. Skaka blandningen igen. Grava i 24 timmar (mindre än...

1 d
4-5
1

Sätt ugnen på 175 grader. Mortla kryddorna och klappa in dem i köttet. Sätt in formen i nedre delen av ugnen i ca 1 ½ timme (med bensidan upp första halvtimmen). Späd med ca 2 dl buljong först, innan...

1 h 30 min
6
1

Skölj alla örtkryddor och hacka dem grovt. Skala de båda löksorterna och hacka dem fint. Kärna ur och strimla chilin. Strimla citronskalen. Lägg kycklingen i dubbla plastpåsar. Blanda samman alla i...

1 h 15 min
4
1

Kött: Marinera gärna köttet innan i örter men i detta fallet är det en helt neutral entrecote biff. Stek köttet i panna med smör tills du får fin färg på den. Salta, peppra och gör klart i ugn til...

1 h
1
1

Förberedelser: Börja med att snitta köttbiten ytligt fyra gångar diagonalt först åt ena hållet sedan åt det andra så det bildas ett snyggt rutmönster. Marinaden: Börja kvällen före med att blanda...

2 h
4-8

Gratäng: Skala potatis, rotfrukter och vitlök. Skär potatis och rotfrukter i bitar och finhacka vitlöken. Lägg potatis, rotfrukter och vitlök i en gryta. Häll på grädde och mjölk. Låt koka utan lock t...

2 h
8

Blanda ihop alla ingredienserna. Jag brukar använda flytande honung, skivad vitlök och lättmajonnäs eftersom den är äggfri. Inte nödvändigt. Smaka av med salt och peppar. Låt stå i kylen en halvt...

30 min

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.