Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Hel­stekt filé med rot­frukt­står­ta

(2 kommentarer)  
  • Serverar: 4 portioner
Skriv ut

Perfekt bjudrätt om man blir många. En rotfruktsgratäng är alltid lika populärt, men blir lite festligare som ”tårta”.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Ta fram köttet i god tid så att det inte är kylskåpskallt. Putsa filén fri från senor och hinnor.
  2. Sätt ugnen på 125 grader.
  3. Bryn filén runtom i smör i en stekpanna. Lägg över köttet i en ugnsfast form och klappa in det med örtkryddan, salt och peppar.
  4. Stick in en köttermometer med spetsen i den tjockaste delen. Stek köttet i mitten av ugnen tills termometern visar 67 grader.
  5. Vira in köttet i folie och låt vila 5–10 minuter. Skär upp köttet vid servering.
  6. Rotfruktstårta: Sätt ugnen på 175 grader. Lägg ett smörpapper i en form med löstagbar kant, 26 centimeter i diameter.
  7. Skala rotfrukter och potatis och skiva tunt, helst i matberedare.
  8. Blanda persilja, vitlök, timjan, salt och peppar i en stor bunke. Blanda i rotfrukter, potatis och det mesta av osten, skuren i små bitar.
  9. Fördela rotfruktsblandningen i formen och strö över resten av osten.
  10. Vispa ihop ägg, kesella och mjölk och häll i formen.
  11. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 1½ timme. Låt vila 10 minuter innan tårtan tas ur formen.

Kommentarer (2)

  • petersgrip 7 april 2013

    rotfruktstårtan smakade inte nå bra...men tycke å smak e ju som sagt olika

  • carjo9 5 juli 2014

    Rotfruktstårtan var jättegod, bytte camembert mot lagrad prästost då camembert ost inte är vår favorit. Passad väldigt bra till grillat...

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.