Perfekt bjudrätt om man blir många. En rotfruktsgratäng är alltid lika populärt, men blir lite festligare som ”tårta”.
Instruktioner
- Ta fram köttet i god tid så att det inte är kylskåpskallt. Putsa filén fri från senor och hinnor.
- Sätt ugnen på 125 grader.
- Bryn filén runtom i smör i en stekpanna. Lägg över köttet i en ugnsfast form och klappa in det med örtkryddan, salt och peppar.
- Stick in en köttermometer med spetsen i den tjockaste delen. Stek köttet i mitten av ugnen tills termometern visar 67 grader.
- Vira in köttet i folie och låt vila 5–10 minuter. Skär upp köttet vid servering.
- Rotfruktstårta:
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg ett smörpapper i en form med löstagbar kant, 26 centimeter i diameter.
- Skala rotfrukter och potatis och skiva tunt, helst i matberedare.
- Blanda persilja, vitlök, timjan, salt och peppar i en stor bunke. Blanda i rotfrukter, potatis och det mesta av osten, skuren i små bitar.
- Fördela rotfruktsblandningen i formen och strö över resten av osten.
- Vispa ihop ägg, kesella och mjölk och häll i formen.
- Grädda i nedre delen av ugnen cirka 1½ timme.
Låt vila 10 minuter innan tårtan tas ur formen.
Publicerat den
5 februari 2011
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
rotfruktstårtan smakade inte nå bra...men tycke å smak e ju som sagt olika
Rotfruktstårtan var jättegod, bytte camembert mot lagrad prästost då camembert ost inte är vår favorit. Passad väldigt bra till grillat...