Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Helstekt fläskfilé

(4 kommentarer)  
 • Serverar: 3-4 portioner
 • Tid: 40 minuter
Skriv ut

För att få fläskfilén riktigt mör och saftig ska man tilllaga den i låg ugnstemperatur och låta den vila insvept i ugnsfolie efter stekningen. En digital ugnstermometer ger bästa resultat.

Ingredienser

Instruktioner

Låt fläskfilén ligga framme i rumstemperatur en stund innan tillagningen. Sätt ugnen på 125 grader. Putsa filén. Klappa in filén med salt och peppar och bryn den sedan runt om i smör i en stekpanna på hög värme. Lägg sedan köttet i en smord långpanna eller på ett ugnssäkert fat och stoppa in en ugnstermometer så spetsen hamnar i den tjockaste delen. Ställ in fatet i mitten av ugnen och kör till termometern visar 65 grader (varken mer eller mindre). Riv av ett ark ugnsfolie och linda in den heta filén, flera varv rätt hårt, så att det blir tätt. Låt den sedan vila i minst 10 minuter (gärna lite längre) innan du skär upp den. På det här sättet tillagas fläskfilén färdig i folien och blir mycket mör och saftig.

Liknande recept

Kommentarer (4)

 • 030606 30 juli 2010

  Detta vet jag är den underbaraste file man kan äta. Gör alltid likadant själv. Ska göra Tropisk Bricka till mitt 60-årskalas i höst där bl.a denna fläskfile ska ingå. Jag lovar, ni som gör denna blir inte besvikna. 030606

 • mulligt 2 augusti 2011

  men hur lång tid tar det ca i ugnen?.. 45 min??

 • JessAlfr 18 oktober 2012

  Måste man äta den direkt sedan eller kan man äta den kall sedan? Ska man skära upp den direkt efter de där dryga 10 minuterna, eller kan man spara den några timmar i kylen och sedan skära upp den? Hur blir den om man tillagar den dagen före och sparar i kylen (och ska den i så fall skäras före, eller senare när man ska äta?)?

 • Cassiopeya 2 februari 2013

  Gjorde denna idag men kryddade med timjan, salt och peppar. Samkörde rotfrukter i ugnen så jag hade ugnen på 200 grader, med fläskfilén i botten. Tror det tog ca 45 min. Då var temperaturen ca 70 grader. Jag tyckte det blev perfekt!

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.