Bryn fläskfilén i god tid före servering och efterstek den i ugnen strax innan ni ska äta den.
Instruktioner
- Ta fram köttet i god tid så att det inte är kylskåpskallt. Putsa filén fri från senor och hinnor. Sätt ugnen på 125°.
- Bryn filén runtom i smör i en stekpanna. Krydda köttet med salt och peppar och lägg över det på en plåt med bakplåtspapper.
- Blanda olivolja, frön och citronskal. Klappa in köttet med fröoljan. Stick in en köttermometer med spetsen i den tjockaste delen. Stek köttet i mitten av ugnen tills termometern visar 68–70°. Vira in köttet i folie och låt vila cirka 10 minuter. Skär upp köttet vid servering.
- Börja med krutongerna:
Sätt ugnen på 175°. Kantskär brödet och skär det i centimeterstora tärningar. Lägg det i en skål med olja och pressad vitlök. Vänd runt.
- Bred ut tärningarna på en plåt med bakplåtspapper. Rosta dem i övre delen av ugnen cirka 10 minuter. Låt kallna.
- Gör dressingen. Låt ansjovisen rinna av, spara spadet. Knäck ägget i en matberedare eller i en skål för stavmixer. Tillsätt vitlök, citronsaft, 2 av ansjovisfiléerna, senap och worcestershiresås. Mixa.
- Blanda oljan med 2 msk av ansjovisspadet. Tillsätt oljan droppvis under mixning. Smaka av.
- Bryt salladen i bitar, det är viktigt att inte skära för då blir salladen kompakt. Skär resten av ansjovisen i små bitar. Blanda salladen med ansjovisen.
- Häll över dressingen precis vid servering. Vänd runt. Vänd ner osten och strö över krutongerna.
Publicerat den
22 augusti 2008
Liknande recept
Skriv kommentar