Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Helstekt fläskfilé med whiskysås

(25 kommentarer)  
  • Serverar: 4 portioner
  • Tid: 1 timme
Skriv ut

Festlig fläskfilé med en härligt god och gräddig sås. Som serveras med klyftpotatis.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 100 grader. Skala potatisen och skär klyftor. Lägg klyftorna i en ugnsfast form och ringla över oljan och salta.
  2. Putsa fläskfilén fri från senor. Bryn köttet runt om i smör. Salta och peppra rejält. Placera köttet i en ugnsfast form och stick in en termometer mitt i fläskfilén.
  3. Placera både potatis och fläskfilén i ugnen.(potatisen överst) Låt steka tills fläskfilé har fått en innertemperatur på 70 grader ca 25-30 min.
  4. Undertiden kött och potatis är i ugnen så skala och finhacka schalottenlöken och fräs den i smör i en kastrull. Häll på hälften av whiskyn, fond, vatten och grädden. Låt såsen puttra på låg värme tills det är dags att servera. Vid servering häll i resten av whiskyn.
  5. Fläskfilén är färdig vid 70 grader. Tag ut och placera den i folie och öka på ugnen til 220 grader och stek färdigt klyftpotatisen. Skär fläskfilén i centimetrstora bitar och severa med potatis whiskysås samt en sallad.

Liknande recept

Kommentarer (25)

  • annica99 15 januari 2009

    Whisky såsen gör denna rätten mycket god. Enkel att göra barnen tyckte mycket om det smaskigt, använde lite mindre whisky än vad det stod i receptet men nästa gång tas nog hela mängden

  • carina-50 24 januari 2009

    hej väntar gäster från Skåne letade efter ett spännande recept på fläskfile fann ditt och tycker det ser spännande ut kommer att testa det i morgon tack på förhand Carina-57

  • jorlandlisa 31 januari 2009

    Såsen blev kanon, bland det godaste vi ätit. Fläskfilen likaså.

  • berggrenskan 1 februari 2009

    Grymt god sås. Gjorde potatisen i micron på crispplattan som jag brukar och med en stor grönsallad. Köttet tog längre tid än jag trodde då jag gjorde en halv sats, men det blev saftigt och jättegott.

  • pia61 15 februari 2009

    Högsta betyg!!! Fantastiskt gott! serverade det till "Potatis på annat vis" av jessicaalm här på matklubben.

  • dalatjej35 28 februari 2009

    Så underbart gott, vi smaska i oss det igår kväll.

  • gladasemma 28 mars 2009

    Mycket gott! Bjöd min bror och hans familj på detta. Bara superlativer. Av 3 fläskfileér blev inte mycket kvar. Gjorde rotfrukter i ugnen som tillbehör och det var också gott till. Potais/rotfrukterna tar betydligt längre tid än 30-40 min i ugnen. Egentligen en enkel maträtt att laga men otroligt gott. Jag gillar proffsiga maträtter som tar liten tid i köket att göra. En favorit som vi kommer att laga fler gånger!

  • sabr0201 4 april 2009

    Åh vad gott, såsen var helt underbar!

  • tottemaja 8 juli 2009

    Oj så gott. Kände nästan lyxigt med whiskysås! Den var jättegod, pricken över i:et:)

  • lyckestigen6 11 augusti 2009

    Underbar gott, fläskfilén blev väldigt saftig och whiskeysåsen var som grädden på moset!

  • member1976 23 augusti 2009

    Väldigt god rätt! Jag är en såsälskare och den här såsen var underbar, sambon tyckte det var fantastiskt gott också! Dock tar det en dryg timme att få potatisen klar, kan bero på att jag har gasugn iof...men en klar 5 poängare det här!

  • jesman 1 januari 2010

    Såsen är en ny favorit som spridit sig bland vänner och släktingar! Vet flera som skulle använda den i nyårs-menyn. Kan kombineras med fler kötträtter, tycker vi. Tack!

  • Mistys 5 februari 2010

    Det var gott men inget jag ska göra igen. Har fler andra recept som är betydligt mycket godare, Såsen med wiskeysmak har en besk eftersmak som inte är trevlig Trots att wiskey av hög kvalitet användes. Så , nä tyvärr......inga fem stjärnor från mig

  • ------Malin 12 februari 2010

    Mmm jättegott! Framförallt såsen som blivit en sensation bland släkt och vänner serverade med färdigköpta kryddade potatisklyftor

  • hajagussakopp 20 februari 2010

    Supergott! Såsen inte minst. Verkligen ingen besk eftersmak som någon skrev i sin kommentar. Undrar om den personen tog fel på måttet grädde och måttet whisky. Av mig får den 5 stjärnor.

  • bettan1262 25 februari 2010

    Fantastisk god.Såsen är bara m....ums.Gick verkligen hem på min middagsbjudning där en av gästerna är väldigt kräsen.Ska göra denna rätt många gånger till.

  • fanny01 10 april 2010

    Jättegott och lättlagat, Bjöd släkten på detta på långfredan

  • lareno 30 april 2010

    Den där såsen var något alldeles himmelskt! Tips, använd gärna Strathisla 12årig (nr 10444) i såsen. Underbara toner av aprikos och hasselnöt. MUMS! :D

  • farmoringer 14 maj 2010

    Det här var gott. Vågade inte ta riktigt så mycket whiskey som det stod. Tänkte att man kan öka på mängden för varje gång man gör rätten så man vänjer sig vid whiskeysmaken..

  • berggrenskan 28 januari 2011

    Har inte hunnit smaka än, men 25-30 minuter i ugnen på 100 gr - glöm det. Kom hem ca 18.00, nu är kl 20.00 och middagen är fortfarande inte klar.

  • marylind 30 oktober 2011

    underbar sås!

  • lake70 1 april 2012

    Underbar sås!!! Sambon älskade verkligen såsen och har velat göra rätten om och om igen! En klar 5:a!!! Även barnen har ätit med god aptit, särskilt om vi haft hasselbackspotatis till (en favorit hos sonen). Tusen tack för en supergod rätt!

  • bibicarlsson 29 oktober 2012

    Himmelsk sås. Så god att maken nästan struntade i köttet. En klar favorit. Superrecept.

  • bjboman 21 december 2012

    Helt underbar sås, som sagt! Funkar att upprepas. Denna rätt fick högsta betyg av våra gäster. Såsen gjorde vi dubbel sats av och det ångrar vi inte!!!!! Lyxig bjudrätt!

  • Mistys 17 februari 2013

    Inte så gott som det lät. Saknas något i såsen men kan inte komma på vad för att få den rund och god. Provade tillsätta vitlök och det blev bättre men inte helt ok. Smakade mest bara salt grädde med wiskey.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.