- Serverar: 4 portioner
- Tid: 2 timmar
Skriv ut
Visst är det härligt och praktiskt att helsteka kyckling, eftersom den sköter sig själv i ugnen. För den som tycker det är svårt att göra sås är dessutom det här sättet perfekt. Sila ner den goda stekskyn i en kastrull, häll på grädde och smaka av.
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader. Skär klementinen till fyllningen i mindre bitar. Fyll kycklingen med klementinbitar, vitlök och rosmarin. Gnid in skinnet med vitlök, pressa över klementinsaft och klappa in kycklingen med rosmarin, salt och peppar. Lägg kycklingen i en ugnssäker form.
- Skölj klementinerna, skala dem med en potatisskalare och pressa ur saften. Skär löken i mindre bitar. Lägg skal, lök och lagerblad runt kycklingen och häll på klementinsaft och vin.
- Stek i mitten av ugnen 1 1/4–1 1/2 timme, kycklingsaften ska vara ofärgad när kycklingen är färdig. Ös ett par gånger under tiden.
- När kycklingen är färdigstekt, sila ner stekskyn i en kastrull och skumma bort fettet. Häll i grädden och koka upp under vispning. Blanda i soja, klementinskal och -saft och smaka av med salt och peppar. Rör ut majs-stärkelsen med lite av såsen, vispa ner redningen i såsen och koka cirka 3 minuter.
- Servera gärna kycklingen och såsen tillsammans med klyftpotatis och en grönsallad.
Publicerat den
15 februari 2009
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Hej! Inger tipsade mig om att din klementinkyckling var supergod så den får jag ju testa. Vi gillar vitlök och citrus är fint tillsammans med kyckling. Hälsningar Annica
Jättegott. Skulle kunna tänka mig det här i stället för kalkon på juldagen.