Laga en generös stek på oxfilé, den här är extra festlig med svampsås och pistagenötter.
Instruktioner
- Sätt ugnen på 125°.
- Bryn köttet runtom i smör och rapsolja i en stekpanna. Lägg det i en ugnssäker form. Salta och peppra runtom köttet. Stick in en köttermometer så att spetsen kommer mitt i köttets tjockaste del. Lägg kvisttomaterna bredvid köttet.
- Stek i mitten av ugnen tills köttermometern visar 60° för rött kött, 65° för rosa och 70° för genomstekt kött, 45-60 min. Ta ut köttet men låt tomaterna vara kvar. Täck över köttet med folie och låt det vila.
Höj ugnsvärmen till 250° och stek tomaterna ytterligare ca 10 min.
- Sås:
Dela ev. svampen. Skala och hacka vitlöken. Fräs svamp och vitlök i smör och rapsolja i en kastrull. Salta.
- Tillsätt crème fraiche och vatten. Låt det koka ihop några minuter. Smaksätt med soja och farinsocker.
Grovhacka pistagenötterna och rör ner dem.
- Ta ut tomaterna, ringla över lite smör och rapsolja och strö över flingsalt.
- Skär köttet i skivor och servera med såsen, tomaterna och t.ex. färsk pasta.
Publicerat den
2 januari 2009
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
den här rätten är helt sjukt god. fast när vi åt den til nyås hade vi struts istället för oxfilé :) såsen är kanon!