Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Helstekt oxfilé med rödvinssås och fyllda potatstoppar

 
  • Serverar: 4 portioner
Skriv ut

En klassisk kötträtt med goda tillbehör är en favorit för många. Det mesta går att förbereda och du lägger bara sista handen vid det hela när det är dags att servera och imponera på dina gäster.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Krydda köttet med salt och peppar. Bryn det runtom i smör. Ställ kallt.
  2. Rödvinssås: Fräs finhackad lök och peppar i smör utan att det tar färg. Tillsätt vin, vatten och fond och koka ihop till 1½-2 dl återstår. Sila såsen och ställ svalt.
  3. Potatistoppar: Skala och koka potatisen mjuk. Pressa potatisen, landa i 4 msk smör och äggulor till ett smidigt mos och smaka av med salt och peppar. Blanda i den finhackade gräslöken.
  4. Blanda 50 g smör med pressad vitlök. Täck en plåt med bakplåtspapper. Spritsa ca 10 runda bottnar av potatismoset, lägg en liten klick vitlökssmör på varje. Täck med spritsat mos till snygga toppar. Ställ svalt.
  5. Tillbehör: Dela haricots vertsen och finhacka löken. Fräs allt i smör på svag värme tills bönorna är mjuka men har spänst kvar. Krydda och ställ svalt.
  6. Hit kan förberedas.
  7. Inför servering: Sätt ugnen på 125 grader. Stek köttet mitt i ugnen till 55 graders innertemperatur- det tar 40-50 minuter. Pensla tomaterna med olja och låt dem gå med i ugnen de sista 20 minuterna. Ta ut kött och tomater, lägg folie luftigt över.
  8. Höj ugnsvärmen till 250 grader. Gratinera potatistopparna mitt i ugnen i 8-10 minuter tills de fått fin färg. Koka upp såsen, ta den av värmen och vispa i det tärnade smöret klickvis. Smaka av med salt. Värm bönorna i mikron.
  9. Servering: Skiva köttet och servera med potatistoppar, sås och bönor på tallrik eller uppläggningsfat.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.