När marken är grön är spättan skön!
Spetskålssalladen passar också bra till kött. Gör såsen medan fisken steker, så att båda blir färdiga samtidigt.
Rödspättan är fin och mild i smaken, så tänk på att inte servera för smakrika och kryddstarka tillbehör som helt tar över.
Instruktioner
- Börja med att rensa fisken: eventuellt finns lite blod intill benet, skär bort det och skölj med kallt vatten. Torka fisken med hushållspapper, men inte snustorrt så paneringen inte fastnar. Salta och peppra fisken. Skär ett litet snitt i den tjockaste delen av fisken på bägge sidor. Det underlättar för värmen att spridas mer jämnt vid stekningen.
- Häll upp rågmjöl på en tallrik. Vänd fisken i mjölet, tryck till lätt så att den blir ordentligt panerad över hela ytan på båda sidor. Hetta upp 1 msk rapsolja och 1 msk smör i en stor stekpanna. Lägg i rödspättan när smöret "tystnat". Lägg den lite kupade delen av fisken neråt i pannan. Sänk värmen efter någon minut och stek på låg till medelhög värme ca 5 minuter.
- Använd sedan en palett eller lång stekspade för att vända fisken: börja i stjärtänden och längsmed ryggraden hela vägen till huvuddelen. Håll fisken med andra handen när du vänder den, så att den inte går av. Stek fisken 5 minuter på andra sidan. Skär försiktigt ett snitt med en liten kniv intill benet på den tjockaste delen av fisken - släpper filén från benet är fisken färdigstekt. Lyft ur fisken ur pannan.
- Persiljesås:
Vispa ihop mjölk och mjöl i en kastrull. Koka upp under omrörning. Sänk värmen och sjud 5 minuter, rör ofta. Tillsätt hackad persilja och sjud 2 minuter till. Smaka av med salt, peppar och eventuellt en nypa socker. Tillsätt citronsaften strax före servering.
- Spetskålssallad med mormorsdressing:
Rör ihop grädde med citronsaft, salt och peppar, och låt det stå ett par minuter. Tillsätt eventuellt lite vatten om den känns för tjock. Strimla spetskålen fint. Lägg den i en skål eller på ett uppläggningsfat och ringla dressingen över. Klipp gräslöken fint och strö den ovanpå.
- Servera fisken med såsen, kokt färskpotatis, citronklyfta och spetskålssallad.
Publicerat den
23 juni 2015
Liknande recept
Skriv kommentar