Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Hemgjord baconhamburgare

(2 kommentarer)  
 • Serverar: 12 portioner
Skriv ut

Rejäl smak av bacon i hela burgaren. Saftigare och fettsnålare än de burgare som finns i butik. Och så bestämmer du själv om du vill veta till 100% vad som finns i din hamburgare. Du behöver en köttkvarn för detta recept.

Ingredienser

Instruktioner

 1. Vilket kött man väljer är en smaksak, rostbiff och ryggbiff är utmärkt. Det blir goda burgare med 500g helt nöttkött och 500g nötfärs (10%) från butiken som man maler om.
 2. Putsa köttet fri från alla senor och hinnor, dela i bitar lämplig för köttkvarnen. Skala och skär löken i mindre bitar. Skär ned baconet i mindre bitar (enklast att köpa tärnat bacon). Mal i köttkvarn på den finaste insatsen, normalt 3 mm.
 3. Varva kött, lök och bacon hela tiden i matarröret till köttkvarnen så blandar ingredienserna sig rätt väl automatiskt..
 4. Avsluta med att köra 100 g kokt potatis i kvarnen så att allt kött kommer ut. Det gör absolut ingenting att lite potatis hamnar i färsen.
 5. Salta med en tesked i taget och peppra lite samtidigt, blanda runt färsen ordentligt med händerna mellan varje saltning. Krydda ev. med din egen favoritkrydda.
 6. Pressa burgarna i hamburgerpress och pensla ytan med olja eller någon marinad (oljebaserad) om du vill. Hamburgare på 90 g blir ca 80 g grillade.
 7. Grilla eller stek i grilljärn på hög värme. Tänk på att inte överlaga burgarna, 2-3 min på första sidan så det blir rejäla grillränder och drygt en minut, max två på andra sidan. Då blir det mycket saftiga burgare.
 8. Justera fetthalten: Fetthalt innan tillagning i burgare med enbart rostbiff/ryggbiff blir runt 10-12 procent lite beroende på baconets fetthalt.
 9. Fetthalt innan tillagning i burgare med 50/50 rostbiff/ryggbiff och nötfärs 10% blir ca 12-14 procent lite beroende på baconets fetthalt.
 10. Om man grillar på hög värme och inte överlagar så finns det ingen anledning till högre fetthalt, det blir väldigt saftiga burgare ändå.

Liknande recept

Kommentarer (2)

 • Karolina92 26 april 2012

  Vart ska potatisen in? Det står \"det gör inget om det hamnar i färsen\":... om inte i färsen vart?

 • maxxess 29 april 2012

  Potatisen används för att få ut det sista av färsen i köttkvarnen. Och det gör alltså ingenting om det följer med lite potatis ned i färsen.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.