Gjord på riktiga nypon, inget pulver
Instruktioner
- Skölj nyponen väl. Är nyponen torkade krossar du dem lätt (krossa ej kärnorna).
- Koka upp vatten i en kastrull och tillsätt nyponen. Koka dem mjuka under lock i några minuter. Rör då och då så att nyponen går sönder.
- Nu ska du passera nyponen, dvs mosa nyponen samt sila bort kärnorna och grova skal. Häll nyponen några i taget i en sikt sk chinoise. Den ser ut som en upp och ner vänd kon med hål i botten. Tryck och jobba med en slev igenom nyponen så de kommer ut som nyponkräm på andra sidan ner i en skål eller andra kastrull. Släng bort kärnorna och jobba igenom nästa omgång nypon tills du har passerat alla nyponen. Det ska blir ca 1,3 liter nyponkräm - annars kan du spä med lite kallt vatten.
- Värm nyponkrämen i en kastrull och tillsätt sockret samt rör i potatismjölet. Låt precis koka upp under omrörning och ställ sedan åt sidan att kallna.
Skålla och skala mandeln. Hacka mandeln i strimlor och lägg i soppan.
- Nu är nyponsoppan klar. Vanligast är att servera nyponsoppan kall med ex. mandelskorpor eller vanliga skorpor. Gott också med lättvispad grädde smaksatt med lite vaniljsocker.
Publicerat den
26 januari 2008
Liknande recept
Skriv kommentar