Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Hemost från Småland

(1 kommentar)  
  • Tid: 4 timmar
Skriv ut

Riktig hemmaost som vi säger i Småland.

Ingredienser

Instruktioner

Värm mjölken till 37 grader. Rör i ostlöpen ordentligt. Lägg över ett lock eller en handduk och låt mjölken vila i 40-60 minuter. Skär då några skåror i mjölken försiktigt och låt mjölken stå en kvart igen. Sedan silar man bort vasslen i ett spann, men rör inte ostmassan. Detta upprepas några gånger. Sedan tar man ostmassan och lägger den i en ren tunn handduk i en ostkorg (finns att köpa i en järnaffär). Man trycker försiktigt ihop ostmassan tills den känns lagom hård. Vänd den då i en annan handduk och lägg tillbaka den i korgen. Salta på osten lite varje gång man vänder den i ett par dagar. Vänd osten morgon och kväll. Efter en vecka kan man lägga upp den på en handduk utan korg. Fortsätt att vända den som förut. Det tar ca 4 veckor innan den är färdig.

Liknande recept

Kommentarer (1)

  • Annlis 11 februari 2011

    Är så gott med egen hemmagjord ost, har gjort det några ggr, flera borde testa att göra!!! Är även roligt att ge bort som gåva, det brukar uppskattas. :)

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.