Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Hickorytorkad fläskytterfilé

(2 kommentarer)  
  • Tid: 3 veckor
Skriv ut

En variant av soltorkat kött med massor av smak. Helt underbart som drink och öl tilltugg i en solig berså. Kräver knappt något jobb men massor av tålamod. Jag brukar göra på 2 filéer åt gången för de har en magisk förmåga att ha slukande åtgång.

Ingredienser

Instruktioner

Koka upp vatten med grovsalt och salpeter så saltet löser sig. Tillsätt liquid smoke när saltlagen svalnat lite, och låt sen svalna helt. Putsa fläskytterfilén från ev fett. Lägg filén i en bunke och fyll på saltlagen så den täcker. Täck med plastfolie och ställ på en tyngd så filén hålls nere i lagen. Låt stå i kylen i 4 dagar, och vänd filén 1 gång om dagen. Ta filén ur lagen och låt rinna av lite. Blanda svartpeppar, paprika och vitlökspulver. Klappa in filén runt om med blandningen så den är väl täckt. Knyt in filén i en handduk ordentligt, om ni går på 2 filéer så knyt in i varsin handduk. Häng upp filén i handduken i soligt söderfönster och låt hänga i ca 1-2 veckor beroende på solighet. Vänd filén 1 gång om dagen. Filén är klar när den är fast som en rå potatis och inte sviktar det minsta när trycker på den. Skiva i mycket lövtunna skivor, gärna i skärmaskin om ni inte är utbildad kirurg.

Liknande recept

Kommentarer (2)

  • eva23 28 februari 2016

    Men hörru! Om man inte har sol på flera veckor, blir köttet förstört då? Jag är jättesugen på att testa detta, det låter kanongott.

  • Anderstam 28 februari 2016

    Hej eva23! Det fungerar helt okey även vid molniga vintermånader, men tar då den längre tiden på ca 2 veckor. Färdig håller den minst 1 månad förvarad i kylen. Så börjar du nu har mycket smaskigt till påskbordet. LYCKA TILL!

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.