Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Himmelska nötkolarutor

(8 kommentarer)  
  • Serverar: 16 portioner
Skriv ut

Dessa kakor är himmelskt goda, så räkna med strykande åtgång!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Börja med bottnen. Klä en ugnsform, ca 20x30 cm, med bakplåtspapper. Smält smöret och låt det svalna lite. Vispa upp ägg och socker lätt och rör ner i smöret. Blanda mjöl, kakao och salt och rör ner i äggsmeten. Bred ut smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i 8-10 minuter. Bottnen skall fortfarande vara litte kladdig. Låt svalna.
  2. Sprid ut nötterna i en ugnsform och rosta dem i mitten av ugnen i 225 grader tills de blivit gyllenbruna. Det tar knappt 10 min, rör gärna om ett par gånger. Låt svalna och gnugga bort skalen.
  3. Mät upp kondenserad mjölk, smör och sirap till fyllningen i en vid, tjockbottnad kastrull. Låt koka upp och puttra på ganska svag värme i drygt 20 min tills krämen börjar tjockna, bli gyllenbrun och släppa kastrullens botten. Rör hela tiden noggrant, men gör något roligt samtidigt, prata i telefon eller lyssna på en ljudbok, så blir det inte så trist. Skulle smeten trots allt bli lite bränd är det ingen fara. Blanda ner nötterna och bred ut fyllningen i formen i ett jämnt lager. Akta tassarna - det är riktigt varmt! Låt svalna.
  4. Smält chokladen till toppingen försiktigt i mikron eller över vattenbad. Om du tar i lite olja eller kokosfett i chokladen, så spricker den inte så lätt då du ska skära kakan i rutor. Bred ut den över kolafyllningen i formen. Låt stelna i kylen. Lossa kakan ur formen och skär den i rutor. Förvara i kylskåp.

Liknande recept

Kommentarer (8)

  • lillemu 22 maj 2010

    OJ, tandvattnet rinner nästan när man läser receptet. Dett måste absolut provas! =)

  • Ahlzan 10 augusti 2010

    En lite ovanlig kaka med den kondenserade mjölken! Det blev supergott, men mäktigt så jag tror det räcker till fler än 16 bitar. Det var helt klart de rostade nötterna som gjorde hela kakan! Jag råkade få några lite halvbrända så det blev inte så mycket nötter som det skulle i kakan. Så när jag fick en bit helt utan nötter så var det inte alls samma smakupplevelse även att det var gott då också! Jag blev lite avskräckt först av att jag skulle stå och röra i kastrullen i 20 min, men jag upplevde inte att det tog så lång tid. Efter att det börjat puttra rörde jag runt i ca tio min tror jag. Lite omständigt kaka, men värt besväret! Tack för receptet!

  • kristinhedelin 4 oktober 2010

    Gjorde den här kakan till en fika på jobbet och den blev verkligen uppskattad! Tyckte såklart att den var väldigt god själv också :) Men det är viktigt att ta en hyfsat bra choklad till frostingen och inte blockchoklad, det gör stor skillnad.

  • knasigfisk 18 oktober 2011

    Verkligen en underbar kaka! Som många sagt så är den väldigt mäktig, men oj vad god den är! :)

  • The_mama97mia 26 juni 2012

    Vet n gn om den funkar att frysa???

  • akwedman 18 november 2012

    Jag gjorde mindre kakor, fick ut ca 50 st. Då får man hellre ta två kakor. Bjöd på jobbet och fick toppbetyg. De som blev över frös jag in med gott resultat. Ska göra en ny sats till jul och skära i små fyrkanter, som godis. Tack för receptet.

  • edefors 9 september 2013

    Ska man använda sötad eller osötad kondenserad mjölk?

  • Linna5 22 december 2013

    Riktigt goda kakor! Kommer definitivt att göra igen! Det ska vara sötad kondenserad mjölk, om någon annan undrar. Jag hade inget kokosfett hemma utan tog olja istället, och 1 tsk var inte tillräckligt för att undvika sprickor när jag skar upp kakan, eller så borde jag inte ha skurit den direkt när jag tagit den ur kylskåpet. Jag gjorde riktigt små munsbitar, så man kunde ta flera, för det vill man ju... ;)

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.