Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Himmelskt kärleksbröd med råg i ryggen

(2 kommentarer)  
  • Serverar: 2 portioner
  • Tid: 2 timmar
Skriv ut

Namngivning av detta bröd som jag lekte mig fram till idag är. Koriander ansågs i äldre kulturer som afrodisiaka, vilket betyder kärleksmedel. ”Manna från himlen” och ”Råg i ryggen” är ju lite mer välkända. Brödet blev ett helt underbart formbröd med egen karaktär. Om korianderns kärlekskraft fungerar eller inte får ni bedöma själva!

Ingredienser

Instruktioner

Värm mjölk och matolja fingervarmt 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll i mjölken, rör om så jästen löser sig helt. Rör ner socker, salt och koriander i degvätskan. Tillsätt mannagryn och rågsikt. Knåda med degkrokar mycket väl, minst 20 minuter men gärna 30. Täck över bunken och låt jäsa i ca 30 minuter. Stjälp upp på mjölat bakbord och knåda, dela sen i 2 bitar. Tryck eller kavla ut varje bit till en rektangel. Rulla ihop från långsidan och lägg med skarvarna neråt i oljade brödformar. Låt jäsa övertäckta i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Sätt in på nedersta falsen och sänk värmen till 200 grader. Grädda i 25-30 minuter. Knacka brödet ur formarna och låt svalna övertäckta på galler.

Liknande recept

Kommentarer (2)

  • imminn 12 november 2012

    Hej! Vad är det för fördel med att kavla ut och rulla degen? MVH Imminn

  • Anderstam 12 november 2012

    Det gör att degen jäser bättre och blir högre. Går givetvis att göra på vanligt sätt. Jag lärde mig knepet av en äldre bagerska för många år sen. Det fungerar även på limpor mm.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.