En vällagad gryta där de olika smakerna får blomma ut. Den här vilträtten sprider underbara kryddiga dofter.
Instruktioner
- Koka upp två liter vatten med pepparkorn, 2 tsk salt, kryddor och timjankvistar. Lägg i köttet och låt det sjuda sakta i 80 minuter. Ta upp köttet och låt det svalna. Skär köttet i 3 cm stora tärningar. Sila buljongen. Sätt ugnen på 200 grader.
- Skala lök och vitlök. Tärna löken och hacka vitlöken. Skölj och skala soppgrönsakerna och tärna dem fint.
- Hetta upp oljan i en gjutjärnsgryta. Lägg i löken och fräs tills den mjuknar. Lägg i köttet och soppgrönsakerna och bryn på hög värme tills köttet är brynt runtom.
- Tillsätt rödvinet och 4 dl av buljongen som du silade förut. Rör om väl och skrapa i botten så att smakerna löses upp. Lägg på locket och sätt in grytan i ugnen 30-40 minuter.
- Snitta eller skala äpplena dekorativt och kärna ur dem. Lägg äpplena i en kastrull och tillsätt socker, citronsaft, stjärnanis, kanelstång, kryddnejlika och 1 dl vatten. Lägg på locket och låt sjuda 20-30 minuter på medelvärme.
- Ta ut hjortgrytan ur ugnen och tillsätt tomatpuré, balsamvinäger och lingon. Smaka av med salt och peppar. Låt grytan sjuda på plattan ytterligare 10 minuter. Ta upp äpplena försiktigt med en hålslev och lägg dem på förvärmda tallrikar. Servera med potatismos eller kokt potatis.
Publicerat den
18 mars 2011
Liknande recept
Skriv kommentar