Orienten möter de svenska hjortronen i en söt och frasig baklava.
Baklavan kan göras dagen före servering och förvaras i rumstemperatur.
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175°.
- Riv mandelmassan. Blanda den med smör, socker, vaniljsocker, kanel, nejlikor, ägg och vetemjöl med en elvisp. Mixa de båda nötsorterna i matberedare.
Rör ihop hjortron och socker. Vänd i mixade nötter och hjortronmylta.
- Smält smöret i en kastrull. Pensla en liten långpanna, ca 20 x 30 cm, med lite av smöret.
- Lägg i fyra filoark och pensla mellan lagren med smör.
Bred ut nötblandningen. Fortsätt att täcka med filoark som penslas med smör mellan lagren. Pensla överst med smält smör.
Skär det översta lagret i filodegen i portionsbitar med en vass kniv.
- Grädda mitt i ugnen ca 30 min. Låt svalna.
- Koka ihop alla ingredienserna till honungslagen i en kastrull 3–4 min. Ta upp kanelstången och häll lagen över baklavan när kakan svalnat.
- Vispa upp vaniljvispen och smaksätt med kardemumma. Servera till hjortronbaklavan.
Publicerat den
27 oktober 2008
Liknande recept
Skriv kommentar