Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Hjortstek med rotfruktsgratäng och messmörssås.

(2 kommentarer)  
  • Serverar: 6 portioner
Skriv ut

Saftig stek med krämig gratäng och messmörsås. Höstligt gott!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Skala och klyfta löken. Skär rotsellerin i stora kuber. Bind eventuellt ihop steken. Gnid in den med kryddor och salt.
  3. Lägg den i en ugnsfast form och fördela lök och rotselleri runtom. Sätt in steken i ugnen. Häll på rött vin över rotsakerna efter 30 minuter.
  4. Stek till en innertemperatur på 66-68 grader, använd en stektermometer, ca 1 timme. Ta ut köttet, täck med aluminiumfolie eller en kökshandduk och låt vila i minst 10 minuter.
  5. Sätt ugnen på 200 grader.
  6. Skiva potatis, morot, palsternacka, rotselleri och lök tunt. Lägg rotfrukter och lök i en ugnsfast form med hög kant, ca 25 cm i diameter.
  7. Rör ihop grädde, mjölk, pressad eller riven vitlök, timjan, salt och peppar i en skål. Häll blandningen över rotsakerna och gratinera i ugnen ca 50 minuter.
  8. Häll av spadet från formen i en kastrull. Tilsätt grädde, fond och messmör. Koka ner såsen till ca 4 dl.
  9. Skär upp steken och servera med gratängen och såsen.

Liknande recept

Kommentarer (2)

  • luneiya 29 januari 2012

    Ska det inte vara någon ost på gratängen?

  • luneiya 16 februari 2012

    Gjorde steken och såsen, jättegott, såsen blev helt suveränt god :) jag hade dock i lite redning och mer messmör.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.