Saftig stek med krämig gratäng och messmörsås.
Höstligt gott!
Instruktioner
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Skala och klyfta löken. Skär rotsellerin i stora kuber.
Bind eventuellt ihop steken. Gnid in den med kryddor och salt.
- Lägg den i en ugnsfast form och fördela lök och rotselleri runtom. Sätt in steken i ugnen.
Häll på rött vin över rotsakerna efter 30 minuter.
- Stek till en innertemperatur på 66-68 grader, använd en stektermometer, ca 1 timme.
Ta ut köttet, täck med aluminiumfolie eller en kökshandduk och låt vila i minst 10 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skiva potatis, morot, palsternacka, rotselleri och lök tunt. Lägg rotfrukter och lök i en ugnsfast form med hög kant, ca 25 cm i diameter.
- Rör ihop grädde, mjölk, pressad eller riven vitlök, timjan, salt och peppar i en skål. Häll blandningen över rotsakerna och gratinera i ugnen ca 50 minuter.
- Häll av spadet från formen i en kastrull. Tilsätt grädde, fond och messmör. Koka ner såsen till ca 4 dl.
- Skär upp steken och servera med gratängen och såsen.
Publicerat den
8 oktober 2011
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Ska det inte vara någon ost på gratängen?
Gjorde steken och såsen, jättegott, såsen blev helt suveränt god :) jag hade dock i lite redning och mer messmör.