Det här receptet innehåller surdeg, men det kan man låta bli att ha med, om man tycker det är krångligt. Läs mer om surdeg på http://www.bakarlag.se
Instruktioner
- Smält margarinet och värm vattnet däri så det tillsammans blir 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och lös i lite av degvätskan. Tillsätt resten av degvätskan, surdegen, socker och salt och nästan allt mjöl (spara lite mjöl till utbakningen). Degen ska bli lös
- Arbeta degen i maskin ungefär en kvart. Låt degen jäsa i bunken under duk i 20 minuter.
- Dela upp degen i 8 delar på bakbord. Låt jäsa under duk till dubbel storlek, ca 20 minuter. Spara 200 g av degen i en glasburk så har du surdeg till nästa bak.
- Kavla ut med kruskavel så kakorna blir så stora att det får plats två kakor på varje plåt.
- Låt jäsa på mjölad plåt ca 20 minuter under duk. Nagga, eller stappa som det heter på bohusländska, med en gaffel innan du gräddar i 250 grader 7-8 minuter i övre delen av ugnen. Spreja med vatten i ugnen efter en minut.
Publicerat den
1 november 2008
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Jättegott! Enda problemet var att min åt för mycket, så han fick ont i magen.
Jättegott bröd, detta kommer jag göra fler gånger! Degen blev väldigt kladdig, även efter "utbakningen" men blev lyckat ändå!