Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Hollandaisesås

(1 kommentar)  
  • Serverar: 4 portioner
  • Tid: 15 minuter
Skriv ut

Mycket godare än pulver, och inte så komplicerat som man tror. Gott till fisk eller ännu hellre till vårens första sparris, mums!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Smält smöret till ca 40 grader. Låt det stå så att saltet sjunker till botten. Vispa gulorna med vatten i en kastrull (ej aluminium) på mycket svag värme i vattenbad eller 1-2 på platta med 6 graderingar. Vispa intensivt hela tiden utmed kastrullens hela botten.
  2. Vispa äggulorna tills de blir pösiga och tjocknar. Ta då kastrullen från värmen och vispa i smöret i mycket små portioner (särskilt i början) och under ständig vispning. Var noga så att inte smörets bottensats följer med. Mycket smör på en gång kan få såsen att skära sig.
  3. När smöret är invispat i såsen ska den vara ganska tjock. Smaksätt med citronsaft, salt, ev några droppar tabasco eller nymalen vitpeppar. Såsen ska ha en mild, rund smak med en aning friskhet från citronen.
  4. Smörsås kan inte värmas upp på plattan eller i vattenbad. Därför bör såsen göras i anslutning till måltiden eller hållas varm på spiskanten, där kastrullen isoleras med t.ex. en handduk. Om såsen skär sig, kan den räddas så här: Värm den skurna såsen till drygt 40 grader. Vispa upp en äggula med 1 msk vatten i en ny kastrull. Sätt till den skurna såsen droppvis (i början) under ständig vispning.

Liknande recept

Kommentarer (1)

  • eie 7 oktober 2010

    Jag satt och sökte på hollandaisesås och tycker att detta receptet är precis en kopia av det som 'Queenie' skrev 2008 fast under sitt recept på "regnbågsforell och hollandaisesås" . Man ska väl inte kopiera delar av andras recept och kalla sitt eget? Om det är så att jag har fel angående eventuell kopiering så ber jag om ursäkt, med likheterna är verkligen slående, ord för ord. Har ännu inte prova receptet i sig, men det blir nog till våren. I kväll får det bli pulversås, jag 'fegar' lite ännu. Höstliga hälsningar! Eie

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.