Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Hummer, kokt färsk

(1 kommentar)  
 • Serverar: 2 portioner
 • Tid: 1 timme
Skriv ut

God lyxmat, speciellt om hummern är svensk, norsk, skotsk eller från Bretagne, och den äts helt nykokt. Det blir tyvärr aldrig samma sak med kanadensisk eller amerikansk levande hummer, och frysta humrar bör man undvika helt eller anrätta på annat sätt. Rom under stjärten får man inte på de svenska humrarna - dessa får inte fångas i Sverige.

Ingredienser

Instruktioner

 1. Koka upp en stor kastrull med vatten, 3 - 4 l
 2. Tillsätt grovsalt, 3 msk (45 ml) per l vatten (något mindre om hummern skall sparas i sitt spad över natten) samt 1-2 sockerbitar. Man kan också hälla på 25 cl lageröl som när man kokar kräftor, men jag tycker att det blir fräschare utan.
 3. Tillsätt en sellerikvist (fritt lånat från Danyel Couet, som tycker att detta tar fram skaldjurssmaken bäst!) eller några dillstjälkar.
 4. Klipp bort eventuella gummiband som håller ihop klorna.
 5. När vattnet stormkokar, lägg i hummern med huvudet före. Då bedövas den och dör snabbt, men stjärten kan slå några gånger ändå och stänka kokande vatten...
 6. Koka 8-10 minuter under lock så att rommen hinner bli fast och röd. Tag av kastrullen från spisen och kyl den i kallt vatten.
 7. Dela hummern - jag gör det med en spetsig vass kniv från huvudet och bakåt med hummerstjärten utsträckt. Vrid isär hummern och tag bort magsäcken bakom huvudet liksom ändtarmen med slutmuskel.
 8. Knäck klo och kloled lätt med en kniv så blir hummern lättare att dela och äta, och servera med hummerbestick.
 9. Om hummern är norsk, skotsk eller från Bretagne och har romkorn under stjärten, kan några av dessa skrapas av och användas att dekorera med, alternativt sparar man de flesta helt att torkas försiktigt i ugn och sedan krossas för att användas som smak- och färgförstärkning i t.ex. hummersoppa (recept på god sådan kommer...)
 10. Servera med nyrostat bröd, lättsaltat smör och en inte alltför stark Rhôde Island-sås (recept kommer även här...) samt en krispig Chablis.

Liknande recept

Kommentarer (1)

 • ruth6an 30 januari 2009

  Fast jag tycker strunta i sellerin och sockret. Som Bengt Petersen säger: färsk hummer är bäst naturell!

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.