Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Inbakad filé på kronärtskockbotten

 
 • Serverar: 6 portioner
Skriv ut

Går att laga på all filé – nöt-, kalv-, fläsk-, vilt- el. kycklingfilé, men inte på fisk som släpper för mycket vatten, vilket löser upp degen. Går att förbereda dagen innan, tas fram för temperering i god tid och grädda klart när förrätten kommit på bordet.

Ingredienser

Instruktioner

 1. Dag 1 Förberedelser: Peppra filébitarna och bryn i smör i het panna till innertemperatur 45°C. Tag upp, låt rinna av och svalna – kyl den i frysen om det finns tid till det.
 2. Kontrollera att kronärtsockbottnarna INTE konserverats i vinägerhaltig lag, vilket är normalförfarande i en del länder. I så fall – koka om dem i lätt saltat vatten och låt dem svalna. Kontrollera också att det finns bottnar som är lika stora som filébitarna. Finns inte det, skärs mindre bottnar till så att de tillsammans täcker lika stor yta som filén.
 3. Bered champinjoncrèmen ( om den inte köpts färdig ) och låt svalna.
 4. Skär av lite av toppen på champinjonerna ( så att de står ), fyll hålrummen med champinjoncrème och ställ åt sidan.
 5. Skär till ädelostbitarna och ställ åt sidan.
 6. Montering: Kavla ut smördegsplattorna en i taget så att de blir så stora det går, utan att de går sönder.
 7. Mitt på en utkavlad platta placeras en kronärskockbotten med "koppen" uppåt. Vill den inte så, skär av en bit av undersidan så att den blir plan. Fyll koppen med champinjoncrème. Placera en filébit ovanpå. Placera en champinjon med crèmen uppåt ovanpå filébiten och toppa med en bit ädelost. Vik över plattan från ett av hörnen och lyft in degen vartefter de övriga hörnen viks upp. Krama försiktigt ihop så att det blir så tätt som möjligt, men skada inte degen.
 8. Degknytena förvaras sedan under duk i kylskåp över natt. Under plast är för tätt och då riskerar degen att lösas upp av fukten.
 9. Dag 2 Förberedelser: Temperera i god tid degknytena som förberetts dagen innan. Vispa upp ett ägg.
 10. Gräddning: När förrätten skall bäras in – Pensla degknytena med ägg och grädda i 175°C tills dess de fått ordentligt med färg. Pensla en gång till under gräddningen för att få så vacker yta som möjligt.
 11. Serveras med grönsallad runt om på tallriken. Många letar efter potatis etc. men inser när de ätit färdigt att de inte skulle orkat med det.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.