Krydda och bryn oxfilén mycket väl runt om i en stekpanna på spisen. Detta görs dagen före serveringen. Förvara filen över natten i kylen.
Fyllningen:
Skala löken och vitlöken. Tvätta svampen
Hacka lök, svamp och skinka i mycket små tärningar
Fräs löken mjuk i smöret. Tillsätt svampen och låt det hela koka ihop tills att vätska dunstat.
Tillsätt skinkan, vitlöken pressad ,tomatpuré samt peppar och salt. Massan ska nu på ej för stark värme "torka" (=vätska ska dunsta) ytterligare ca 5 min under ständig passning och omrörning.
Tag därefter pannan från värmen och arbeta in gulorna. Låt massan kallna.
Tag fram smördegsplattorna och låt dem tina.
Borsta bort eventuellt mjöl från plattorna och lägg dem på varandra. Kavla ut plattorna till en fyrkant ca 35x35 cm.
Bred ut 1/4 av fyllningen ca 5 cm in på degen och placera oxfilén ovanpå. Bred resten av fyllningen på och runt oxfilén.
Pensla runt kanten av degen med ett uppvispat ägg
Vik degen över filé och fyllning. Rulla filen så skarven kommer på undersidan. Vik in båda kanterna som ett paket. Pensla (=klistra) ihopvikningen med ägget. Skär bort överflödig deg från kanterna.
Lyft försiktigt över filen till en smord ugnsplåt utan kant. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla hela degen med ägget. Baka på nedersta falsen i ugnen 35-40 min.
När filen är färdig, låt den vila ca 5 min på en tracheringsbräda innan den skärs upp vid bordet.
Skär filen helst med en skarp sågtandad kniv i tjocka skivor (2-3 cm) och servera med en bred stekspade
Den här rätten är underbart god. Har gjort den på stora bjudningar då den är bra att förbereda, då har jag bakat in köttet styckvis och skickat in i ugnen 30 min innan middagen. Rödvinssås är väldigt gott till.
Den här rätten är underbart god. Har gjort den på stora bjudningar då den är bra att förbereda, då har jag bakat in köttet styckvis och skickat in i ugnen 30 min innan middagen. Rödvinssås är väldigt gott till.