- Serverar: 4 portioner
- Tid: 1 timme
Skriv ut
Nästan varje land har någon typ av köttbullar. De här indiska är gjorda av lammfärs och serveras ihop med en kryddstark sås. Rätten innehåller många kryddor men är inte så het. Gillar du inte lamm så byt ut lammfärsen mot blandfärs.
Instruktioner
- Blanda ihop alla ingredienser till köttbullarna och forma ca 30 st bollar.
- Krossa vitlök och ingefära i mortel eller mixer, blanda i ett par msk vatten och kummin, koriander, paprika och kajenn.
- Hetta upp oljan på medelvärme i en stor gryta, lägg i kanel, kardemumma och nejlikor och låt fräsa några sekunder. Lägg i löken och låt den brynas till rödbrun färg, rör om hela tiden så det inte bränns.
- Häll i vitlöksmixen och tomaterna, låt koka ihop en del så att det inte är så mycket vätska kvar. Blanda då ner yoghurten en sked i taget. Låt varje ”sked” koka ihop med såsen innan du tar nästa sked. Häll på vattnet och saltet och lägg i köttbullarna. Se till att alla bullar täcks av såsen, häll annars i lite vatten. Låt bullarna sjuda på svag värme ca 25 min, rör om försiktigt då och då. Mot slutet av koktiden ska du höja värmen och koka ihop såsen lite. Rör i botten så det inte bränns vid.
- Serveras bäst tillsammans med kokt ris, gärna indiskt basmati ris.
Publicerat den
28 augusti 2009
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Mums. Tyckte verkligen att det var jättegott! Nästa gång kommer jag däremot dra ner på oljan, tycker att det nog kan räcka med 2 msk.
"Blanda ihop alla ingredienser till köttbullarna och forma ca 30 st bollar." -Alla? Vilka ingredienser ska vara kvar till såsen då. Beskrivningen tycks sakna rubriker för resp moment. Jag rotar nog fram mitt handskrivna recept från 80-talet istället.