Inkokt lax är en midsommarklassiker som passar vid många högtider.
Servera laxen med dillmajonnäs, pressgurka och kokt potatis.
Instruktioner
- Ansa laxfilén och plocka bort ev ben med pincett. Låt skinnet vara kvar. Dela laxen i sex portionsbitar.
Skala och grovhacka lök och morot.
Ansa och hacka purjolöken.
Blanda samman alla ingrediensern till marinaden i en en kastrull. Koka upp och låt koka 10 minuter. Sänk värmen.
- Sänk försiktigt ner laxbitarna i den kokande marinaden. Se till att de täcks helt av vätska. Låt sjuda 6-8 minuter under lock.
Ta kastrullen från värmen och låt laxen svalna i lagen.
Laxen kan förvaras i kyl i sin lag upp till två dagar före servering.
- Dillmajonnäs: Vispa äggula, senap, vinäger, salt och peppar med elvisp. Tillsätt oljan genom att sakta hälla ner den i en tunn stråle under vispning. Blanda ner créme fraiche och dill och smaka av med mer senap, salt och peppar.
- Pressgurka: Skär eller hyvla gurkan i tunna skivor. Lägg i en sil och strö salt över så gurkan rinner av.
Gör en 1-2-3-lag med 1 del ättika, 2 delar socker och 3 delar vatten.
Vispa tills sockret löst sig.
Peppra lätt, tryck ut vattnet ur gurkan och blanda ner i lagen tillsammans med finhackad persilja.
Låt stå kallt fram till servering.
- Servera fisken med dillmajonnäs, pressgurka och kokt potatis.
- Lycka till!
Publicerat den
8 juni 2010
Liknande recept
Skriv kommentar