Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Inkokt lax med krämig dillmajonnäs

 
  • Serverar: 6 portioner
Skriv ut

Inkokt lax är en midsommarklassiker som passar vid många högtider. Servera laxen med dillmajonnäs, pressgurka och kokt potatis.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Ansa laxfilén och plocka bort ev ben med pincett. Låt skinnet vara kvar. Dela laxen i sex portionsbitar. Skala och grovhacka lök och morot. Ansa och hacka purjolöken. Blanda samman alla ingrediensern till marinaden i en en kastrull. Koka upp och låt koka 10 minuter. Sänk värmen.
  2. Sänk försiktigt ner laxbitarna i den kokande marinaden. Se till att de täcks helt av vätska. Låt sjuda 6-8 minuter under lock. Ta kastrullen från värmen och låt laxen svalna i lagen. Laxen kan förvaras i kyl i sin lag upp till två dagar före servering.
  3. Dillmajonnäs: Vispa äggula, senap, vinäger, salt och peppar med elvisp. Tillsätt oljan genom att sakta hälla ner den i en tunn stråle under vispning. Blanda ner créme fraiche och dill och smaka av med mer senap, salt och peppar.
  4. Pressgurka: Skär eller hyvla gurkan i tunna skivor. Lägg i en sil och strö salt över så gurkan rinner av. Gör en 1-2-3-lag med 1 del ättika, 2 delar socker och 3 delar vatten. Vispa tills sockret löst sig. Peppra lätt, tryck ut vattnet ur gurkan och blanda ner i lagen tillsammans med finhackad persilja. Låt stå kallt fram till servering.
  5. Servera fisken med dillmajonnäs, pressgurka och kokt potatis.
  6. Lycka till!

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.