Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Irländsk äppelpaj

 
  • Serverar: 20 portioner
Skriv ut

En lite ovanlig twist på äppelpaj.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Häll mjölet i en matberedare eller på bakbordet. Skär smöret i små jämna kuber och lägg ovanpå mjölet. Hacka samman mjöl och smör till en grynig deg och tillsätt whisky och isvatten. Arbeta snabbt ihop degen och låt den vila en halvtimme i kylskåpet.
  2. Kavla ut 2/3 av pajdegen och täck botten i en långpanna med deg. Låt den hänga över kanten. Ställ långpannan kallt. Sätt ugnen på 225°.
  3. Skala och halvera äpplena. Ta bort kärnhusen, skär dem i tunna klyftor och lägg dem i en bunke. Blanda ned rivet citronskal och citronsaft. Blanda socker, mjöl och kanel och häll över äpplena i bunken. Blanda om och lägg fyllningen på degen i långpannan. Hyvla smöret med osthyvel och fördela det över äpplena.
  4. Pensla degkanterna med vatten och kavla ut resten av degen. Täck äpplena med deglocket och tryck till kanterna. Pensla hela pajen med grädde och strö över socker. Grädda på mittersta falsen i ugnen 15 minuter, sänk sedan värmen till 200° och grädda ytterligare ca 45 minuter.
  5. Låt pajen svalna och servera den ljummen med grädde, glass eller vaniljsås.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.