Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Irländsk whiskey gravad lax.

 
  • Serverar: 4 portioner
  • Tid: 3 dagar 30 minuter
Skriv ut

Skandinaverna var dom som grundade Dublin för 1000 år sedan och vi hittar skandinaviska intryck i Irland som är tydliga när man börjar se hur maten ser ut. En av de mest spännande jag hittade var Whiskey gravad lax, ett recept jag fick av en äkta irländsk bondmora. Hon kallade det för "Fluthered Salmon", jag kallar det det för whiskey gravad lax.

Ingredienser

Instruktioner

Fjälla och plocka bort eventuella ben ur laxfilén, dela den i två lika stora delar. Blanda ihop salt, socker, citron och whiskey i en skål. Sprid hackad dill och timjan i botten på glasform, och häll lite av whiskeyblandningen över örterna. Lägg en av filébitarna med skinnsidan ner över ört/whiskey blandningen, häll mer av whiskey-blandningen över filén och lägg den andra filén med köttsidan ner på den första. Avsluta med att hälla resten av whiskeyblandningen över de två filéerna. Täck formen med ugnsfolie och sätt en tyngd på filéerna så att dom pressas samman... använd några stora glasburkar med vatten i eller en stor sten. Till sist sätt allt in i kylen eller någon annanstans där det är svalt. 3 dagar senare lyft bort filéerna och skölj bort marinaden, skiva tunt och lägg upp på ett fint fat med dekoration av citronklyftor och lite färsk dill.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.