- Serverar: 3 portioner
- Tid: 4 timmar 20 minuter
Skriv ut
Kanske det godaste brödet jag ätit.
Sött och mustigt och gör sig väl på julbordet med smör och en stark ost. Men annars också.
3 tomma rensköljda mjölkkartonger behövs att grädda i.
Instruktioner
- Sätt ugnen på 100 grader.
- Blanda samman mjöl, salt och natron.
- Bland fil och sirap separat, och rör lugnt och fint tills alla eventuella klumpar löser sig.
Häll därefter ned i mjölblandningen och rör till en jämn smet.
- Mjölkkartongerna är rena och torra och helt öppnade i ena änden.
Fyll dem till hälften med smeten och vik ned öppningen så att kartongen utgör en fyrkant.
Bind ihop med bomullssnöre så blandningen inte rinner ut när kartongerna lägges ner på plåten.
- Placera plåten i mitten av ugnen och grädda i 4 timmar.
Låt bröden svalna i kartongerna över natten, därefter öppna kartongerna och njut av ett makalös gott bröd :)
Publicerat den
13 augusti 2008
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
HEjhej! Kan du inte ladda upp ett foto på de här brödet? =)
Det här verkar vara ett lättare recept än det jag har. Där är mjölmängden 2,6 kg, sockermängden 0,6 kg och vätskemängden 2,3 liter. Det innehåller inget natron utan en påse torrjäst och bröden ska ligga i ugnen i 12 timmar. Det blir määängder med sött bröd!
Jag har smakat detta brodet pa Island for ungefar 15 ar sedan (det var faktiskt en svenska, Maria, som bakade det i studenthemmet) och fortfarande tycker att det var det godaste brodet jag har smakat nagonsin. Igar hittate jag mina gamla recept och forsokte baka. FORSOKET MISSLYCKADES! Brodet var alldeles for degigt, tungt, fast jag lat det sta i ugnen i 6,5 timmar. Jag bakade i en Tupperware silikon form med ett foliepapper lock pa. Var det det som orsakade problemet? Under haljer forsoker att baka i en mjolk kartong (vilken konstig/lysande? ide!).
Jag lyckas alltid med brödet, och har bara använt mjölkkartonger. Viktigt att brödet får kallna i den slutna förpackningen så blir det fastare. Lycka till:))
Världens godaste bröd, bakade det på Island när jag jobbade där! Jag undrar om en kopp är 1,5 eller 2,5 dl?? Jenny
Det jag gör brukar vara inne i 22-24 timmar... Och som hon säger, låt det kallna i kartongen.