Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Isländskt rågbröd

(6 kommentarer)  
 • Serverar: 3 portioner
 • Tid: 4 timmar 20 minuter
Skriv ut

Kanske det godaste brödet jag ätit. Sött och mustigt och gör sig väl på julbordet med smör och en stark ost. Men annars också. 3 tomma rensköljda mjölkkartonger behövs att grädda i.

Ingredienser

Instruktioner

 1. Sätt ugnen på 100 grader.
 2. Blanda samman mjöl, salt och natron.
 3. Bland fil och sirap separat, och rör lugnt och fint tills alla eventuella klumpar löser sig. Häll därefter ned i mjölblandningen och rör till en jämn smet.
 4. Mjölkkartongerna är rena och torra och helt öppnade i ena änden. Fyll dem till hälften med smeten och vik ned öppningen så att kartongen utgör en fyrkant. Bind ihop med bomullssnöre så blandningen inte rinner ut när kartongerna lägges ner på plåten.
 5. Placera plåten i mitten av ugnen och grädda i 4 timmar. Låt bröden svalna i kartongerna över natten, därefter öppna kartongerna och njut av ett makalös gott bröd :)

Liknande recept

Kommentarer (6)

 • johannathyra 18 maj 2009

  HEjhej! Kan du inte ladda upp ett foto på de här brödet? =)

 • recepthimmel 28 mars 2010

  Det här verkar vara ett lättare recept än det jag har. Där är mjölmängden 2,6 kg, sockermängden 0,6 kg och vätskemängden 2,3 liter. Det innehåller inget natron utan en påse torrjäst och bröden ska ligga i ugnen i 12 timmar. Det blir määängder med sött bröd!

 • ElenaK 5 januari 2011

  Jag har smakat detta brodet pa Island for ungefar 15 ar sedan (det var faktiskt en svenska, Maria, som bakade det i studenthemmet) och fortfarande tycker att det var det godaste brodet jag har smakat nagonsin. Igar hittate jag mina gamla recept och forsokte baka. FORSOKET MISSLYCKADES! Brodet var alldeles for degigt, tungt, fast jag lat det sta i ugnen i 6,5 timmar. Jag bakade i en Tupperware silikon form med ett foliepapper lock pa. Var det det som orsakade problemet? Under haljer forsoker att baka i en mjolk kartong (vilken konstig/lysande? ide!).

 • heedwig 6 januari 2011

  Jag lyckas alltid med brödet, och har bara använt mjölkkartonger. Viktigt att brödet får kallna i den slutna förpackningen så blir det fastare. Lycka till:))

 • jennyjohansson5 11 april 2011

  Världens godaste bröd, bakade det på Island när jag jobbade där! Jag undrar om en kopp är 1,5 eller 2,5 dl?? Jenny

 • kolbotten 24 juli 2012

  Det jag gör brukar vara inne i 22-24 timmar... Och som hon säger, låt det kallna i kartongen.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.