Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Italiensk marängsmörkräm

(1 kommentar)  
Skriv ut

Supergott till tårtor eller cupecakes! Dessutom går de bra att frysa så man kan ju göra en stor sats i taget och sen frysa ner i lämpliga portioner för kommande tårtor/cupcakes.

Ingredienser

Instruktioner

 1. Använd matberedare. elvisp med stativ eller hushållsassistenten, så du har händerna lediga.
 2. Blanda vatten och 3 dl socker i en kastrull och koka till en sockersirap som när den är färdig skall mäta ca 120 grader C. Detta tar åtminstone 5 minuter.
 3. I detta skede lär det vara viktigt att inte röra om medan den kokar då det då kan bildas sockerkristaller i sirapen, i stället skall man skrapa ner det socker som kommer upp på kanterna med en pensel fuktad med kallt vatten. Jag hade aldrig problem med detta.
 4. Medan du kokar sockersirapen vispar du äggvitorna tills de skummar. Tillsätt sedan ättikan och vispa lite långsammare. När äggvitorna börjar bilda toppar tillsätter du sockret långsamt. Vispa sedan tills äggvitemassan är styv, men inte alltför hård.
 5. När sockersirapen mäter 120 grader slutar du vispa äggvitemassan och tillsätter snabbt hälften av sockersirapen.
 6. Börja vispa igen på högsta hastighet medan du tillsätter sockersirapen i en tunn stråle. Fortsätt vispa tills massan är helt kall, ca 15 minuter tar detta.
 7. Det är mycket viktigt att massan är kall innan smöret tillsätts, sätts smöret till för tidigt förstörs krämen. Tillsätt nu det rumsvarma smöret i omgångar, ca 2 msk i taget. Fortsätt sedan vispa tills krämen blir slät och fin i konsistensen (i något skede kan det se ut som om den skulle skära sig, men då är det bara att fortsätta vispa så blir den fin). Tillsätt till sist vaniljsockret och/eller annan smaktillsats (t.ex. avsvalnad smält choklad, någon essens, likör...).
 8. Smörkrämen kan smaksättas på olika sätt. Förvara den i tättslutande burk i kylskåp eller frys ner den. Ta fram den i rumstemperatur i god tid före användning, och vispa eventuellt slät på nytt.

Liknande recept

Kommentarer (1)

 • seka 28 april 2009

  Jag försökte mig på marängsmörkrämen i två omgångar. Det var svårt att uppnå temp 120 grader. Termometern kom aldrig upp till 120 grader. Den kom upp till cirka 95 och sockert blev brunt, men jag hällde i i alla fall ohc fick en ljusbrun maräng som smakade bränt socker, så den krämen åkte i soporna. Den andra omgången blev sådär. Vet inte om jag vispade vitorna för kort stund innan jag hällde i ättikan. Marängen blev inte lika fluffig och "stor" som den förra jag slängde. Sockerlagen kom upp till 75-80 grader och kokade i fem minuter. (jag var rädd att lagen inte skulle bli brunt igen) . Jag hällde sockelagen i marängen och vispade den kall. Sedan tillsatte jag smöret lite i taget och massan blev till konsistensen bra. Men jag vet inte om den skall se ut som den gör . Vore bra om någon kunde lägga in en bild så man ser hur den skall se ut. Jag ställde krämen i kylskåpet och skall använda den på torsdag till tårta. Hur skall jag använda krämen? Som fyllning eller runt om tårtan? Kan jag spritsa ut små toppar runt om tårtan. Hur långt innan skall jag ta fram krämen så den hinner bli lagom för användning?? Tacksam om tips??

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.