Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Italienskt bigabröd med vit surdeg

(1 kommentar)  
Skriv ut

Underbart gott bröd. Tänk dock på att surdegen måste göras minst fem dagar innan du skall baka.

Ingredienser

Instruktioner

 1. Ger 4 bröd
 2. Vit vetesurdeg: Dag 1-3: Blanda 100 g vatten med 200 g vetemjöl och 100 g rårivet äpple i en rostfri bunke. Degen skall vara tjock men den skall gå att hälla upp. Tillsätt mer vatten om det inte går. Häll upp i en 2 liters bunke med lock. Ställ bunken i ca 26-30 graders värme. Gärna ovanpå kylskåpet.. Rör om en gång per dag.
 3. Dag 4: Skrapa ner degen i en stor bunke och häll i ytterligare 200 g mjöl och 200 g 35-gradigt vatten. Rör om med en slev och låt stå ytterligare ett dygn på samma plats som tidigare.
 4. Dag: 5: Degen är färdig att användas.
 5. Lös upp jästen till bröddegen i 675 g vatten med en visp och häll den över mjölet och den vita surdegen i degbunken. knåda degen med lägsta hastighet i 13 minuter i köksmaskin. Tillsätt saltet och öka hastigheten och knåda i ca 7 minuter. Tillsätt 75 g vatten och knåda den elastisk igen.
 6. Lägg degen i en lätt oljad plastbunke med lock och låt vila i 90 minuter. Stöt samman degen på mjölat bakbord och lägg tillbaka i bunken med skarven neråt.. Låt vila i 90 minuter och upprepa sedan stötningen.
 7. Dela degen i 4 lika stora delar. Vik dem försiktigt utan att skada luftblåsorna och strö över lite vetemjöl. Låt jäsa 90 minuter på mjölad duk i rumstemperatur. Sätt ugnen på 250 grader och lägg in en bakplåt eller baksten. Sätt två av bröden i kylen för att bakas senare. Sätt in två av bröden i ugnen på stenen eller plåten som är klädd med bakplåtspapper och spruta in lite vatten med en en blomspruta. Sänk ugnsvärmen till 200 grader efter 5 minuter. Lufta ugnen efter 20 minuter genom att öppna luckan.
 8. Upprepa det ytterligare en gång under bakningen så blir bröden knaprigare. Baka bröden i 45 - 50 minuter. Lägg dem på ett galler att svalna och baka de två andra bröden på samma sätt.

Liknande recept

Kommentarer (1)

 • Koray 18 januari 2013

  Jag tycker att man ska ange källan när man kopierar ett recept. Detta av hänsyn till den som ursprungligen publicerar. Just detta recept är plankat från "bröd & kafferbröd" baka på riktigt med Jan Hedh. Foto:Klas Andersson Ha det gotteligottgott

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.