Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Jättebröd i långpanna

(7 kommentarer)  
Skriv ut

Ett bröd man gärna bakar ofta, enkelt och smidigt att låta hela degen bli till en jättelimpa. Smak från fänkål och flingsalt sätter sin prägel på det här enorma brödet! Tre sorters mjöl ger ett kraftigt matbröd med en något knaprig yta.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Smält fyra matskedar smör i en kastrull, spara en matsked till att smörja långpannan med. Häll på vattnet och låt det bli fingervarmt, 37-38°.
  2. Smula ner jästen i en degbunke eller assistent, häll på hälften av degspadet och rör om tills jästen har smält, tillsätt resten av degspadet samt 2 tsk flingsalt, fänkål och brödsirap, blanda väl.
  3. Blanda ner rågmjöl och grahamsmjöl, kör i två minuter i maskin eller blanda i fyra minuter för hand.
  4. Tillsätt nästan allt vetemjöl, spara ett par tre deciliter, kör fem minuter i maskin eller blanda för hand i tio minuter.
  5. Degen skall vara lös, men kladdfri, den skall ju inte bearbetas på bakbord utan kommer att hamna direkt i långpannan. Tillsätt mera vetemjöl om den verkar för lös.
  6. Låt degen jäsa i 40 minuter under bakduk.
  7. Smörj långpannan med 1 matsked smör.
  8. Arbeta försiktigt ner degen med mjölade fingrar, stjälp upp den i långpannan och forma den till ett enda stort och avlångt bröd med mjölade händer.
  9. Strö över det flingsalt som är kvar, täck över med en lätt bakduk och låt jäsa i 45 minuter.
  10. Sätt ugnen på 200°. Sätt in långpannan på näst nedersta falsen och häll in ½ dl vatten i botten av ugnen. Stäng ugnsluckan omedelbart.
  11. Grädda i 50 minuter och stäng av värmen, öppna inte ugnsluckan! Brödet skall nu stå kvar i ugnen tills den kallnat vilket kan ta ett par timmar.

Liknande recept

Kommentarer (7)

  • morsan123 10 februari 2010

    Det var ett jättegott bröd. Gillar när det blir mycket av det man bakar så att det räcker några dagar.

  • imminn 18 februari 2010

    Hej! Detta var jättegott och så enkelt att baka. Det kan ju tyckas att många recept är rätt lika, tills man prövar och det visar att det skiljer sej. Precis så var detta recept, precis lagom smak av allting och väldigt saftigt gott. Du får en 5a och hade det gått, så skulle du fått en 10a. Ha det gott! MVH//Imminn

  • mulle640 25 februari 2010

    Hej Ett jättegott bröd. Enkelt och smidigt att göra. Alla i familjen åt och njöt

  • Pita2 18 mars 2010

    Det här var ett lättbakat och gott bröd! Lite för rejäla kanter för de mindre barnen, men för övrigt var brödet väldigt uppskattat av hela familjen! Tack för bra recept :)

  • barabbas 14 april 2010

    Hej nu har jag bakat det stora brödet i långpanna , ser mycket bra ut . har inte smakat det än men säkert är det gott. Jag sätter nog fullt betyg . Det är alltid roligt när det lyckas. Hälsningar Berit. från Österbotten.

  • knacken 9 maj 2010

    Har bakat jättelimpan idag den blev jättegod och bra värt att göra igen fast jag hade vanligt salt i och inget flingsalt alls uppepå gick bra ändå röstade en 4 på brödet Knacken

  • blaita 10 december 2011

    Följde receptet någorlunda, men som Kajsa Warg sa: "Man tager vad man haver" så det blev lite Cornflakes K-special, å lite grahamsmjöl, russin å vetemjöl. Men att grädda denna lilla "jättebröd" som i vår långpanna blev cirkus 2 cm hög efter 50 min gräddning, gjorde då att valet, att den stora "limpan" fick inte svalna i 200gr för då hade d blivit en jätte skorpa! Tog ut den, blöt handduk på... rädda d som räddas kan.. Men GOD blev den! :)

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.