Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Jättegod champinjonsås (glutenfri)

 
Skriv ut

Detta är en av mammas många guldkorn i köket och denna sås är berömd bland dom som fått smaka den. Den är jättegod till grillad kyckling, fläskfilé eller en bit stekt nötkött. Mamma måttar aldrig, hon går alltid på känsla när hon står i köket. Så denna sås är jättesvår att ange mått på, så smaka av då och då och känn efter!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Portioner är svårt att säga, det beror på champinjon- och grädde mängden. Men ca 5 dl grädde och 8-10 större champinjoner räcker till ca 3-4 personer.
  2. Jag har fått lära mig att man aldrig ska skölja champinjoner, för dom blir "slemmiga" och tappar smak. Jag brukar bara skära dom i skivor rakt av. Men vill man ha bort det "yttre", så kan man skala av yttersta skiktet. Man tar en vanlig matkniv och börjar från huvudets undersida.
  3. Ta en rejäl bit smör och stek champinjonerna länge, tills dom nästan är mörkbruna (inte brända, men väldigt mörka i färgen). Då får man ut så mycket av champinjonsmaken som möjligt. Ställ åt sidan.
  4. Sätt på plattan och häll i väldigt mycket grädde i en stor kastrull. Om man inte enbart vill/kan ha grädde, så kan man späda ut med lite mjölk. Tillsätt soja, vitpeppar, salt och buljong efter smak (var försiktig med salt och vitpeppar). Blanda. Tillsätt champinjonerna och red av såsen.
  5. Mamma brukar oftast servera denna sås till grillad kyckling och hemmagjord klyftpotatis!
  6. Bilden på såsen är inte så vacker, men smaklökarna kommer tycka såsen är vacker, så låt väl smaka!

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.