Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

  • Serverar: 3 portioner
Skriv ut

Engelske kocken Jamie Oliver gör en otroligt god kycklingrätt. Det verkar kanske avancerat vid första anblicken men det är faktiskt jätteenkelt när man väl gör det. Det tar tid, men rätten sköter sig i princip själv.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Gnid in kycklingen på både in- och utsidan med salt och nymald svartpeppar. Gör helst det här på morgonen eller kvällen innan, täck sedan kycklingen och låt den stå i kylskåpet tills du ska börja laga den till middag.
  2. Värm ugnen till knappt 200 grader.
  3. Koka upp saltat vatten i en kastrull. Skär potatisen i golfbollsstora bitar, lägg dem i vattnet tillsammans med en hel citron och vitlöksklyftorna och låt koka i 12 minuter.
  4. Häll av vattnet och ånga av potatisen i 1 minut (då blir den godare), ta därefter upp citronen och vitlöksklyftorna.
  5. Skaka potatisarna i kastrullen med locket på medan de fortfarande är ångande varma så att utsidan fluffas upp så blir de härligt frasiga när de ugnsteks.
  6. Medan citronen fortfarande är mycket het gör du ungefär tio stick i den. Ta ut kycklingen ur kylskåpet, klappa den torr med hushållspapper och gnid in den med olivolja.
  7. Stoppa in vitlöksklyftorna, den hela citronen och timjan i kycklingen, lägg kycklingen i en långpanna och stek i ugnen i cirka 45 minuter. Om man vill kan man binda upp kycklingen så håller den formen bättre.
  8. Ta sedan upp kycklingen och lägg den på ett fat. En del av fettet har säkert runnit ut i långpannan, vänd potatisarna i fettet tillsammans med rosmarinbladen.
  9. Skaka långpannan, gör därefter plats för kycklingen mitt bland potatisarna och lägg tillbaka den (om du använder bacon lägger du skivorna över kycklingbröstet) och stek i ytterligare 45 minuter eller tills kycklingen är klar och potatisen har fått fin färg.
  10. Kycklingen är klar när det går lätt att dra loss låren och köttsaften är färglös, utan inslag av rosa.
  11. Ta bort baconskivorna från kycklingen och smula dem över potatisen. Ta ut citronen och vitlöksklyftorna ur kycklingen, tryck ut köttet ur vitlöken, mosa det och bred ut det över kycklingen.
  12. Kasta bort citronen och skär upp kycklingen vid bordet. Himmelskt!

Kommentarer (3)

  • miramamman 22 augusti 2009

    Det var lättare att laga än det ser ut, och blev gott. Kidsen gillade det också. Tips: använd små citroner så de ryms i kycklingen.

  • Knotan_ 3 januari 2010

    Verkar ju helt sjukt gott, måste testa!

  • ceciliastoor 11 maj 2014

    Det här är den godaste kyckling jag gjort!! Hela familjen älskar den :-)

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.