Idén är snodd från ett recept av Nigella Lawsons mormor men det är rätt ordentligt omarbetat.
Ingen traditionell kladdkaka men det är en kaka och den är väldigt kladdig. Dessutom behöver den inte stå i ugnen och så innehåller den inget mjöl. Perfekt för alla som inte tål gluten.
Instruktioner
- Ta fram smöret så att det hinner bli mjukt.
Värm ugnen till 225 º. ´
- Rosta nötterna
några minuter och gnugga bortden tunna
innerskalen så gott det går. Hacka nötterna
grovt.
Bryt chokladen i bitar och smält på låg
värme i en kastrull. Passa så att den inte
bränns vid.
Lägg nötcrèmen i en bunke och rör den med
en stadig slev så att den mjuknar lite.
Rör i det mjuka smöret så att det blandas
ordentligt. (Ja, det är jättetungt men med
tanke på hur mycket energi den här kakan
innehåller så är det väl bara bra med lite
motion?)
Rör den smälta chokladen och rommen.
Klä en rak sockerkaksform med plastfolie.
Ta rejält med folie så att det hänger ut över
kanterna på formen.
- Häll i hälften av nötsmeten i formen. Se till att den hittar ut i alla vinklar och vrår.
Strö i nötterna och häll i resten av smeten.
Vik tillbaka den överhängande plastfolien så
att smeten blir helt täckt och tryck till lite lätt.
Ställ att stelna i kylen minst 2 timmar.
- Stjälp upp kakan ur formen på en skärbräda och
dra av plastfolien. Skär i ganska tunna skivor
och servera med en klick crème fraiche. Ska
det vara extra fint så garnera med renskurna
apelsinklyftor.
Publicerat den
7 juli 2008
Liknande recept
Skriv kommentar