Av överbliven smet kan man baka maränger i 100 º tills de torkat. Den krämiga jordgubbscurden får en skön brytning med sorbeten som görs på balsamvinäger och honung.
Instruktioner
- Hacka samman vetemjöl och smör i en matberedare. Tillsätt äggula och vatten och blanda snabbt ihop till en deg. Låt degen vila minst 30 minuter i kylen. Gör under tiden jordgubbscurden.
- Jordgubbscurd:
Mosa jordgubbarna och blanda dem med vatten, socker och majsstärkelse. Koka upp under omrörning. Ta kastrullen av värmen och blanda ner en äggula i taget. Sätt tillbaka curden på plattan och låt sjuda under ständig omrörning. Curden ska tjockna, men den får inte koka. Ta av från värmen och rör ner smör. Låt kallna.
- Tryck ut pajdegen i osmorda portionsformar eller en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga degen med en gaffel och ställ formarna i kylen cirka 15 minuter.
- Sätt ugnen på 225 º. Grädda pajskalen mitt i ugnen 10-12 minuter. Låt skalen kallna. Fyll dem med curden och ställ i kylen tills krämen stelnat.
- Balsamicosorbet:
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka alla ingredienser cirka 3 minuter. Låt kallna och sila. Kör sedan sorbeten klar i glassmaskin. Har du ingen glassmaskin, frys in i iskuber och mixa sedan sorbeten i matberedare precis före servering och servera i ett glas.
- Maräng:
Vispa äggvita, citronsaft och 2 msk socker med elvisp till ett fast skum. Blanda 1 dl strösocker och vatten i en liten kastrull och koka till 122 º. Häll ner det, under ständig vispning, i marängen. Vispa på låg hastighet tills marängen är riktigt sval. Det tar cirka 5 minuter.
- Servering:
Spritsa marängen på pajerna och bränn av med brännare. Servera med sorbet, mynta och hackade jordgubbar.
Publicerat den
23 juli 2008
Liknande recept
Skriv kommentar