- Serverar: 30 portioner
- Tid: 20 minuter
Skriv ut
Fantastiskt god fudge med läcker konsistens!
Själv är jag benägen att kalla den Sommarfudge :)
Den är lätt att göra också, speciellt om du har en termometer. Så lätt att du kan göra en sats vit vaniljfudge och en sats jordgubbsfudge, fint att ge bort i present :)
Empiriska experiment gör gällande att jordgubbar kan bytas ut mot vilken annan frukt eller bär man vill. Eller så blandar man i drygt en halv deciliter koncentrerad fruktjuice. Oändliga variationsmöjligheter alltså.
Instruktioner
- Mixa jordgubbarna och låt dem koka på låg värme tills större delen av vätskan reducerats
(tills ca 3 msk kvarstår).
Blanda sirap, grädde och socker i en kastrull, låt smälta ihop på låg temperatur. Tillsätt sedan smöret och låt koka upp till 116 grader eller ett mjukt kulprov.
Ta av kastrullen från plattan och låt svalna ett par minuter.
- Blanda ner jordgubbspurén, blanda noga. Lägg sedan i vit choklad och vaniljsocker/pulver.
Vill man ha väldans rosa fudge kan man också involvera lite livsmedelsfärg.
Kyl eventuellt ner kastrullen underifrån i en balja kallt vatten, vispa kraftigt medan fudgemassan svalnar. Efter ett tag kommer den bli tjock och ljusna (jag har hela dagen undrat varifrån träningsvärken i axeln kommer- måste bero på detta!)
När den är tillräckligt tjock och har svalnat så att du kan peta i den utan att få tredje gradens brännskador är det bara att hälla ut den på ett bakplåtspapper, eventuellt placerat i en form, men för mig fungerade det med att bara lägga papperet direkt på bordet och låta det hela svalna där, det flöt inte ut.
- Låt svalna i ett par timmar, skär sedan i precis vilken form du önskar.
- För vit fudge gör du precis exakt likadant, fast utan jordgubbar.
De är fina i en ask tillsammans, som ett schackbräde.
Publicerat den
11 maj 2012
Kommentarer
Skriv kommentar
Blåbärsfudge och fudge med tropiska frukter