Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Jordgubbstårta

 
  • Serverar: 10-12 portioner
  • Tid: 2 timmar
Skriv ut

Jordgubbstårta är den bästa av tårtor i min mening. Denna tårta är gjord med varmvispad tårtbotten och fylld med jordgubbsylt och vaniljkräm.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Tårtbotten: Sätt ugnen på 180 grader. Smörj och bröa en springform. Koka upp vatten i en kastrull som skall användas till vattenbad. Smält smöret. Blanda bakpulver och vetemjöl i en skål. Vispa socker och ägg i en rostfri bunke över vattenbad tills de är uppe i ca 57 grader. Ta bort från vattenbadet och fortsätt vispa tills äggvispet är rumstempererat. Sikta i vetemjölet blandat med bakpulver. Blanda i det smälta smöret. Vänd samman allt försiktigt med en slickepott. Häll smeten i formen upp till 2/3. Grädda i ca 25 min. Prova med en kniv om det är torr i mitten.
  2. Vaniljkräm Dela din vaniljstång på längden med en vass kniv och skrapa ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp. Vispa strösocker, äggulor och maizena luftigt med elvisp. Slå över den heta mjölken under vispning. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning. Så fort vaniljkrämen börjar tjockna, häll snabbt över i en kall skål. Tillsätt smöret, låt smälta och kyl vaniljkrämen i isbad eller kyl. Rör då och då i såsen så att det inte bildas skinn.
  3. Montering av tårta Dela tårtbotten i 3 lika delar. Bred ett lager med jordgubbsylt i nedersta lagret. Ta det översta delen av tårtbotten och vänd uppochner så den gräddade sidan kommer mot jordgubbssylten. (Det ger en stabilare tårta) Bred vaniljkrämen på nästa lager och lägg på sista tårtbottendelen. Bred ett tunt lager jordgubbsylt på översta delen. (Det lurar ögat så det inte lyser igenom sockerkaka mellan jordgubbarna) Skiva jordgubbarna och lägg på dem lite slarvigt på tårtan, vilken ger ett mer "levande" intryck. Vispa grädde och bred med palett på kanterna och spritsa sedan fina rosetter överst runt kanten.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.