Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Julbröd från Småland

(1 kommentar)  
  • Serverar: 3 portioner
Skriv ut

Julbrödet får en blank och fin yta när det penslats med kaffe blandat med sirap. Får du inte tag på svagdricka går det bra att använda lika delar lättöl och julmust.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Rör ut 2 dl av vetemjölet med svagdrickan i en kastrull. Låt koka upp under omrörning. Tillsätt sirap, olja och kryddor och låt svalna.
  2. Värm mjölken till 37°. Smula jästen i en bunke. Häll över lite av mjölken och rör tills jästen löst sig. Tillsätt resten av mjölken, sirapssmet och rågsikt. Arbeta degen smidig och låt jäsa övertäckt ca 40 min.
  3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den med resten av vetemjölet. Dela degen i 3 bitar och forma dem till runda, släta bullar. Lägg bullarna på en bakpappersklädd plåt och låt jäsa övertäckta ca 20 min.
  4. Sätt ugnen på 200°. Blanda kaffe och sirap och pensla bröden. Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 min. Täck bröden med bakplåtspapper om de ser ut att bli för mörka. Låt bröden kallna på galler.

Liknande recept

Kommentarer (1)

  • viralottan 31 januari 2010

    Ett jättegott bröd. Mina barn som brukar ta bort kanterna från smörgåsarna slogs om att få "ändarna". =)

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.