- Serverar: 15 portioner
- Tid: 2 timmar
Skriv ut
En hållbar tårta som kan avnjutas i flera dagar. Bottnen består av en god kryddkaka, fylld med lingonsylt. På bilden har jag gjort en avlång, men den går att göra fyrkantig eller i andra former.
Instruktioner
- Smällt matfettet och låt det svalna.
- Rör ägg och socker pösigt.
Tillsätt glögg, matfett, ingefära, nejlikor och mjöl blandat med bakpulver.
- Häll smeten i en smord och bröad fyrkantig form eller dylikt, ca 1½ liter.
- Grädda på galler i nedre delen av ugnen i 175 C, 45-50 minuter.
- Låt kakan kallna. Dela den i två bottnar. Lägg lingonsylt smaksatt med apelsinskal och -saft som fyllning.
- Rör matfett, florsocker, apelsinskal och äggula till en smidig smörkräm. Bred den runtom kanterna och ovanpå bottnen.
- Riv mandelmassan. Arbeta den med florsocker och lite äggvita till marsipan. Smaksätt ev. med några msk rom.
- Kavla ut drygt 2/3 av den mellan dubbla lager plastfolie till en platta som täcker tårtbottnen helt. Tryck till lätt när den läggs på bottnen.
- Färga den resterande marsipanen rosa och grön. Gör "snören" av den.
- Smält den vita chokladen i en skål i varmt vattenbad. Pensla hörnen på marsipanen.
- Förvara tårtan svalt.
Publicerat den
25 december 2011
Liknande recept
Skriv kommentar