Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Julmarmelad med fikon

 
Skriv ut

Egentligen ska den göras på blodapelsiner, men det är sällan man får tag på det. Jag har provat både med blodapelsiner och vanliga blonda. Det här receptet kommer från Anna Bergenströms Vinterns goda ting.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Lägg 500 g torkade fikon i blöt över natten. (Jag har haft dem i blöt ett par timmar när jag har haft bråttom.) Skär fikonen i bitar, men skär bort skaften.
  2. Tvätta och skär blodapelsinerna och citronen i fjärdedelar. Skiva sedan frukten mycket tunt. Lägg detta och fikonen i en gryta. Slå på vattnet, låt det hela koka upp, sänk värmen och koka sakta under lock i cirka 20 minuter.
  3. Rör sedan ner 10 dl socker och lägg i kanelstängerna. Koka upp marmeladen, rör om då och då så att sockret smälter ordentligt. Låt sedan massan koka utan lock cirka 15 minuter.
  4. Blanda under tiden apotekspektin, citronsyra och ½ dl socker. Rör ner detta i marmeladen. Låt marmeladen koka upp på nytt och koka sedan kraftigt i 5 minuter utan lock.
  5. Dra grytan från värmen och låt den stå 10-15 minuter. Rör om då och då. Fiska upp kanelstängerna och häll upp marmeladen i perfekt rena burkar. Sätt på lock när marmeladen har svalnat, men innan marmeladen har kallnat helt.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.