Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Julmunkar

 
  • Serverar: 30 portioner
Skriv ut

Saftiga munkar med god tranbärsfyllning. Det är inte så svårt att göra munkar som man kan tro. Ha bara en vanlig kökstermometer till hands. Det går bra att frysa munkarna, men vänta då med garneringen till servering.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Smält smöret och värm det tillsammans med mjölken tills blandningen är fingervarm, ca 37 grader. Smula ner jästen och lös den i blandningen. Rör ner socker, salt, ägg samt mjöl och arbeta samman till en jämn, kladdig deg. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
  2. Dela degen i små bitar och forma dem till runda bollar. Jäs dem under bakduk i ytterligare 20 minuter.
  3. Koka samman tranbär, socker och vatten i en kastrull. Sänk värmen något och låt det småkoka under omrörning i ca 10 minuter. Rör ut kanelen i blandningen och låt den lösa upp sig. Ta av sylten från plattan och låt den svalna.
  4. Hetta upp rapsoljan i en stor traktörpanna. Temperaturen bör ligga mellan 160 och 175 grader. Använd en termometer för att se till att oljan hela tiden håller sig under 180 grader. Om den blir varmare än så - sänk genast värmen, häll på lite kall olja och vänta tills den åter håller rätt temperatur.
  5. Fritera bollarna ca 1 minut och vänd dem med en träslev eller träpincett så att de får fin färg runt om. Var försiktigt så att inte het olja stänker upp på hud eller kläder. Låt munkarna rinna av på ett hushållspapper.
  6. Blanda socker och kanel i en djup tallrik och vänd munkarna jämnt i blandningen. Fyll en sprits med tranbärsfyllning. Tryck in tyllen en bit i varje munk och spritsa in lite sylt. Servera munkarna nygräddade.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.